Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu s-au prezentat la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că au fost puși din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei. De asemenea, fostul director SRI Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma au fost invitați la audieri. În timp ce fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă. Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. În decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului. Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii, care îşi exprimau paşnic opiniile politice.
Ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, și au rezultat moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
Iohannis, de acord cu urmărirea penală
Pe 16 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat aprobarea pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu (foto), Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Procurorul general al României, Alex Florența, a cerut avizul în acest sens. Cei trei sunt acuzați că au orchestrat violențele împotriva manifestanților. Despre Ion Iliescu, procurorii spun că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.
România, condamnată la CEDO
În Dosarul Mineriadei, România a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru tergiversarea cercetărilor și a fost obligată să plătească daune victimelor. Ţara noastră a fost obligată în urmă cu 10 ani să plătească 55.000 de euro unor persoane care au fost mutilate în timpul intervenției minerilor din iunie 1990. În noiembrie 2012, România pierdea la CEDO, în urma unei alte plângeri depusă la instanța europeană de Teodor Mărieş, președintele Asociației 21 decembrie 1989, și de alte două persoane, pentru tergiversarea dosarelor mineriadelor.