Conform DSP, s-a ajuns la această concluzie în urma analizării documentelor existente la centrul de vaccinare, la unitatea sanitară în care au fost internaţi cei doi soţi, precum şi după verificarea anchetelor epidemiologice efectuate în cazul acestora.
DSP a arătat că cei doi soţi, din comuna Filipeştii de Pădure, au fost vaccinaţi anti-COVID în data de 3 martie la centrul din cadrul Spitalului Municipal Câmpina.
La consultul efectuat la punctul de triaj „nu au fost identificate contraindicaţii ale vaccinării de către personalul medical şi nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii postvaccinale”.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost solicitat trei zile mai târziu pentru două persoane din satul Minieri, comuna Filipeştii de Pădure, soţ şi soţie, de 71 şi, respectiv, 66 de ani, care acuzau ameţeli şi stare generală modificată. Cei doi au fost duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, pneumopatie acută COVID-19 şi internaţi pe Secţia boli infecţioase COVID a spitalului.
Valeriu Gheorghiţă: „Vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”
Ulterior, DSP a făcut ancheta epidemiologică, în care este consemnat debutul simptomelor în data de 5 martie.
„Având în vedere că un caz este considerat infecţios cu două zile înaintea debutului şi încă 14 zile după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubaţie a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluenţând cursul bolii la cei infectaţi, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public”, se arată în comunicatul DSP.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat că vaccinarea împotriva noului coronavirus a persoanelor asimptomatice sau care sunt în perioada de incubaţie a virusului nu influenţează evoluţia naturală a bolii.
„S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a spus Gheorghiţă.