Autoritățile de anchetă au anunțat astăzi că și-au încheiat cercetările demarate împotriva a șapte persoane reținute la 11 martie sub suspiciunea de tentativă de organizare de revolte în timpul așa ziselor proteste puse la cale de aderenții lui Ilan Șor în centrul Chișinăului. Potrivit oamenilor legii, toți cei șapte sunt cetățeni ai Republicii Moldova, bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 39 de ani, care locuiesc în nordul țării. Doi deținuți au condamnări anterioare pentru furt și tâlhărie.
Polițiștii au anunțat și faptul că l-au reținut și pe liderul grupării, care era implicat în organizarea activităților subversive. S-a dovedit că acesta este un bărbat de 40 de ani din Bălți. Totodată, acesta avea și cetățenie rusă, țară în care a lucrat până la întoarcerea sa în Moldova în 2023.
Potrivit informațiilor poliției, toți cei șapte protestatari au selectat diverși participanți din mulțime, majoritatea tineri sportivi, și i-au convins să se alăture organizației revoltelor. Tinerii „recrutați” au fost împărțiți în grupuri care trebuiau să se comporte agresiv în timpul protestelor. Potrivit oamenilor legii, aceștia erau plătiți cu până la 1.000 de lei pe zi, și au organizat și o excursie la Chișinău, unde au închiriat mai multe apartamente. „Organizarea revoltelor în masă a fost planificată pentru 12 martie, în timpul unui protest la Chișinău”, a spus poliția.
Dosarul celor șapte deținuți va fi trimis în judecată, făptuitorii riscând pedeapsa cu închisoare de la trei la șapte ani.
După cum se știe, pe 12 martie, șeful Poliției Naționale a Republicii Moldova, Viorel Cernăuțanu, a declarat că serviciile speciale ruse plănuiesc să destabilizare situația din Moldova, inclusiv prin acțiunile membrilor și susținătorilor partidului Shor din 12 martie.
Cernăuțanu, a menționat că organele de drept au reușit să oprească un cetățean rus care a sosit la Chișinău pe 9 martie. Potrivit polițistului, scopul său era să formeze oameni care urmau să destabilizați situația din Moldova. Șeful poliției a mai spus că organizatorii viitoarelor revolte au format 10 grupuri a câte 10 persoane, care au fost instruite pentru acțiuni. Toate acțiunile lor au fost coordonate din Rusia. Totodată, tuturor celor recrutați li sa promis 10.000 de dolari pentru organizarea revoltelor și sprijinul forțelor politice din Moldova.