La mijlocul acestei luni, autoritățile moscovite și, ulterior, cele din regiunea siberiană Kemerovo, au anunțat instituirea unor campanii obligatorii de vaccinare anti Covid, pentru imunizarea unui procent minim de 60% dintre angajații serviciilor publice și cei ai instituțiilor de stat până la jumătatea lunii august, angajatorii urmând să fie responsabili cu aducerea la îndeplinire a a cestui deziderat. Normativele instituie obligativitatea vaccinării în cazul angajaților saloanelor cosmetice, a comercianților cu amănuntul, a șoferilor de taxi, casierilor, profesorilor și artiștilor, în cazul Moscovei viceprimarul Anastasia Rakova declarând faptul că dispozițiile legale urmează să se aplice în cazul a peste 2 milioane de lucrători din capitala Rusiei.
Vaccinarea forțată, impusă după ce Sputnik V nu a convins publicul din Rusia
Oficialii și-au argumentat impunerile susținând faptul că, fără vaccinarea obligatorie, va fi foarte dificil să se facă față numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus din ultima perioadă.
Deși a oferit populației propria sa soluție de vaccinare, Sputnik V, încă de anul trecut, Rusia s-a confruntat cu o disponibilitate redusă la imunizare a propriilor cetățeni, deloc convinși de calitatea serului anti Covid, fapt care a determinat apariția, în prezent, a unui nou val major de infectări, capitala fiind cea mai afectată. “Peste 12.000 de persoane se află internate în spitale, cu grade diferite de severitate a bolii. În ceea ce privește morbiditatea, suntem deja la nivelul maxim de anul trecut”, a scris miercuri primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe blogul său personal.
De asemena, viceprimarul Rakova a declarat că spitalele moscovite se confruntă cu o creștere cu peste 70% a internărilor în ultima săptămână, Moscova riscând, în 2 sau 3 săptămâni, să rămână fără paturi pentru tratarea pacienților cu coronavirus.
În tot acest timp, implicat în cursa diplomatică internațională a vaccinurilor, exportând și donând milioane de doze de Sputnik V chiar dacă majoritatea rușilor au refuzat imunizarea cu serul în cauză, Kremlinul evită să caute în propria curte explicația pentru interesul redus al populației față de soluțiile sale de imunizare, președintele Vladimir Putin rezumându-se să declare, în urmă cu o săptămână, că doar 18 din cele 144 de milioane de oameni din Rusia s-au fost vaccinat.
Cât de legală este vaccinarea obligatorie decretată la Moscova?
Vaccinarea, ca absolut orice altă intervenție medicală, este voluntară, teoretic neputând fi folosită forța pentru imunizarea cuiva, avertizează experții ruși în materie juridică precum Alina Chimbireva, șefa Casei de Avocatură Melegal, sau Polina Gabay, fondator al Facultății de Drept Medical din Rusia. Cu toate acestea, în cazul de față, elementul coercitiv constă în faptul că ești liber să nu primești vaccinul dar, dacă nu te vaccinezi, ești la fel de liber și să suporți consecințele.
În Rusia există un program național de vaccinare, instituit prin Decretul guvernamental nr. 825, care se aplică categoriilor de funcționari clar definite, cum ar fi cele din domeniul medical sau educațional. În cazul acestora, refuzul vaccinărilor stipulate în decret ar putea atrage suspendarea contractului de muncă sau imposibilitatea angajării în sectoarele de activitate amintite în normativ. Vaccinul împotriva coronavirusului, însă, nu este inclus în programul național de vaccinare, aflându-se doar pe lista vaccinărilor care se efectuează pe bază epidemiologică. Deci, din punct de vedere juridic, există o lacună în legislație. De exemplu, lucrătorii din sectorul alimentației și comercianții cu amănuntul nu sunt incluși în Decretul guvernamental nr. 825, așa că nu se pot confrunta cu repercusiuni legale în urma refuzului vaccinării.
De asemenea, Hotărârea Direcției de Sănătate Publică a Moscovei, prin care se impune vaccinarea anti Covid obligatorie, nu face referire în mod expres la consecințele legale în cazul celor care refuză vaccinul împotriva coronavirusului, cu atât mai mult fiind, teoretic, imposibilă, orice sanționare a categoriilor de salariați care nu sunt stipulați și în Decretul guvernamental nr. 825.
În ciuda acestui fapt, agenția de știri TASS a citat un oficial al orașului Moscova, Yevgeny Danchikov, spunând că toate companiile care nu îndeplinesc cerința de vaccinare a personalului ar putea fi pedepsite cu amenzi de până la 1 milion de ruble (14.000 de dolari) pentru abateri repetate. Firmele ar putea fi, de asemenea, închise până la 90 de zile.