Curtea Constituțională a dat undă verde promulgării unei legi prin care personalul din administrația publică locală care lucrează pe fonduri europene poate să aibă lefurile mărite nu doar până la nivelul indemnizației viceprimarului sau a vicepreședintelui de Consiliu Județean, ci la nivelul acestora plus 25%, în cursul lunii octombrie. Prin urmare, legea a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, care zilele trecute a promugat proiectul de lege.
„Propunem amendarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât nivelul veniturilor salariale ale personalului din administrația publică locală implicat în proiecte finanțate din fonduri europene să fie la nivelul indemnizației de viceprimar/vicepreședinte de consiliu județean, majorată cu 25%”, arată expunerea de motive a inițiativei.
La CCR, proiectul fusese atacat de Guvern, fiind invocate unele prevederi neclare. Paradoxal este că inițiatorii erau aleși ai PSD, în frunte cu Marius Budăi, ministrul Muncii. Prin urmare, ministrul Budăi s-a întors împotriva parlamentarului Budăi, proiectul de lege fiind unul agreat de Coaliție, pentru ca apoi Puterea să se răzgândească.
Și mai multe posturi
Prin această lege e mărită și organigrama personalului clerical, care se stabilește prin Legea salarizării unitare. Sunt 1.700 de posturi. 225 din aceste posturi sunt funcții din zona de sus a ierarhiei bisericești, adică de la vicari, secretari patriarhali, secretari de Cancelarie patriarhală până la stareți. Așadar, vor fi noi posturi, care vor putea fi ocupate, dacă între timp nu apare vreo excepție de la reglementările legislative, după data de 1 ianuarie, în condițiile în care între 1 iulie și 31 decembrie în majoritatea ramurilor bugetare sunt suspendate angajările la stat.
În prezent, la CCR se află și proiectul de lege prin care lefurile aleșilor locali ar urma să fie mărite cu 10%, în urma sesizării USR. Dacă nu sunt probleme de constituționalitate, ar urma ca personalul din administrația publică să aibă lefuri mărite și cu aproximativ 35%. Iar o asemenea mărire ar fi considerabilă, pentru că într-o unitate administrativ-teritorială, cum ar fi Primăria Capitalei, ar ajunge până la aproximativ 5.500 de lei, suma brută.
Situația creșterii salariilor aleșilor locali ar urma să fie discutată la sfârșitul lunii ianuarie. De aceste măriri ar urma să beneficiezi primarii, viceprimarii, președinții de CJ, dar și vicepreședinții de CJ. De asemenea, pentru că are loc mărirea acestor lefuri, va avea loc și creșterea indemnizațiilor consilierilor locali și județeni, pentru că ele se raportează la veniturile primarului sau șefului de CJ.
Noi posturi și funcții politice
Cabinetul Ciucă a aprobat miercuri suplimentarea numărului de posturi la Autoritatea pentru Digitalizarea României, dar și noi funcții de conducere la Ministerul Culturii.
Prin noua Hotârâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Digitalizarea României, numărul posturilor este mărit de la 216 la 285 de posturi. Practic, apar 69 de noi posturi.
Schimbări vot fi și la Ministerul Culturii. Mai precis, prin cea mai recentă Hotărâre de Guvern, Executivul a fost de acord ca Ministerul Culturii să aibă patru secretari de stat, trei subsecretari de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncți. Practic, este înființată încă o funcție de secretar de stat, poziție remunerată lunar cu 16.640 de lei. De asemenea, este necesară înființarea unei alte funcții de secretar general adjunct.