Și în timp ce deputații partidului de la guvernare, partidul președintelui Maia Sandu, susțin că este necesar să fie modificate unele prevederi ale legii în acest sens, parlamentarii Partiului Șor se apără și susțin că lucrează în teritoriu, transmite TV8.
„Lucrul unui deputat nu constă doar în a sta în fotoliul său, în Parlament, mai ales că ei dețin majoritatea și nu pun în dezbatere niciun proiect de-al nostru, nici în comisie și nici în Parlament. De aceea, ținând cont de criza din țară, Partidul Șor preferă să fie alături de popor, noi lucrăm în raioane, lucrăm cu oamenii și îi ajutăm cu ce putem. ”
De aceeași părere este și deputata Reghina Apostolova, care susține că, atâta timp cât nu este auzită, iar inițiativele colegilor săi se prăfuiesc prin sertare, nu va participa la ședințele plenare.
„Noi vom boicota și nu doar o dată am vorbit despre asta, pentru că nu se poate de venit la ședințele parlamentare, unde nimeni nu te vede și nu te aude, unde proiectele pe care le propune opoziția stau pe raft.”
Totodată, deputata spune că nu se va prezenta la ședințe, atâta timp cât colegii săi se află în arest. De menționat, însă, că singurul parlamentar care se află în prezent, în arest la domiciliu, este deputata Partidului Șor, Marina Tauber.
„Nu se poate de venit la ședințele plenare, unde votează 53-54 de deputați, doar din Partidul PAS. Și nu se poate de venit la ședințele Parlamentului, când colegii tăi, deținuți politici, stau în închisoare sau în arest la domiciliu.”
În acest context, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că deputații Partidului Șor profită de unele prevederi ale legii. Astfel, fără a da nume, el a spus că unii deputați din această fracțiune, deși nu vin la ședințe, iar unii chiar stau în arest, cer până și indemnizații pentru transport.
„A avut tupeul unul dintre ei, care a mai stat închis un pic, să ceară chiar – atenție!, să ceară cheltuieli de transport. Deputații au dreptul la cheltuieli de transport. Și a avut așa mare tupeu, stând în arest, să spună dați-mi, vă rog, cheltuieli de transport. Și eu m-am întrebat transport de unde? Din camera mare în cameră mică? Ca să vă dați seama ce tupeiști sunt.”
Cu un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei, o indemnizație lunară neimpozabilă de 13.000 de lei, o indemnizație pentru transport și una pentru întreținerea spațiului locativ, care variază între 3.000 de lei și peste 6.000 de lei, Reghina Apostolova a refuzat să ne spună ce salariu ridică de la Parlament în fiecare lună.
„ – Domnul Grosu spune că aveți îndrăzneala să ridicați în fiecare lună salariul, deși nu participați la ședințe. Este adevărat?
– Deci, noi nu primim salariul deplin, așa că scuzați.”
Potrivit Regulamentul Parlamentului, absența fără motiv întemeiat a deputatului la 3 ședințe, pe parcursul unei luni, se sancționează cu tăierea a 50% din salariu și din alte indemnizații pentru luna următoare. Totodată, absența fără motiv întemeiat, pe parcursul unei luni, la 4 și mai multe ședințe, se sancționează cu tăierea a 75% din salariu și din indemnizațiile pentru luna următoare. Prin urmare, cei cinci deputați ai Partidului Șor au primit lunar, bani pe card, chiar dacă nu au participat la nicio ședință.
Cât despre deputatul Ilan Șor, care în 2019 a fugit din țară, acesta a fost lipsit, încă din 2021, de salariu, toate indemnizațiile și compensațiile, care se achită în Parlament. Într-un comentariu pe pagina oficială a formațiunii, deputații Partidului Șor susțin că vor boicota în continuare ședințele în plen ale Legislativului, în semn de protest față de guvernare, pe care o acuză că ar acționa în detrimentul intereselor naționale.