Titularizarea este examenul care asigură angajarea pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Profesori necalificați
În acest an școlar, sunt peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina care o predau și care au intrat la ore din 11 septembrie, potrivit declarațiilor făcute de ministrul educației, Ligia Deca. „În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am actualizată (…), este de 3.440, față de 5.223 cât am avut în anul școlar 2022-2023. Eu sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja ca absolvenții de învățământ superior să intre să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de aceste cifre pe care le aveți și vom avea mai multe cadre didactice titulare și calificate la clasă”, declara ministrul Educației, în septembrie.
Deficit de profesori
Potrivit unei estimări făcute de profesorul universitar Dragoș Iliescu, în 10-12 ani, aproximativ jumătate din profesorii de matematică și științe din România vor ieși la pensie, iar deficitul de cadre didactice va ajunge la 30.000-40.000 de persoane. El avertiza că este esențial ca autoritățile să acționeze cât mai rapid, pentru a preveni o criză educațională majoră în viitorul apropiat.
Avertismentul lui Dragoș Iliescu nu a fost primul. Inspectorul școlar Ovidiu Tripșa, de la IȘJ Brașov, arăta că este un trend național să avem un deficit de profesori de fizică, chimie, biologie și, iar din anul școlar 2023-2024 există un deficit și în cazul profesorilor de matematică.
Iohannis a eliberat postul de profesor pe care l-a ținut blocat 27 de ani
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular. Șeful statului, care a ocupat funcția de inspector școlar, pe cea de primar al Sibiului pentru mai multe mandate și apoi de președinte, aproape 10 ani, și-a depus cererea de pensionare.
Postul nu a putut fi ocupat de altcineva timp de 27 de ani, iar elevii nu au putut avea parte de un profesor titularizat pe post, ci doar de suplinitori. Lista posturilor disponibile pentru titularizare în județul Sibiu a fost publicată luni, 29 aprilie. Informația despre cererea de pensionare a fost confirmată de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu pentru publicația Ora de Sibiu. Ulterior, și Administrația Prezidențială a confirmat informația.
Studii superioare în domeniul tineretului
Universitatea de Vest Timişoara (UVT) dezvoltă primele programe de studii de licenţă şi masterat în domeniul tineretului din România, pentru a răspunde nevoilor de pregătire a personalului specializat. Primul astfel de program, care vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025, după ce va fi supus proceselor legale de aprobare, autorizare şi acreditare.
Instituţia de învăţământ superior a fost, totodată, prima care a organizat, în anul 2017, un program de studii postuniversitare dedicat tineretului, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Tineret (FITT) şi Ministerul Tineretului şi Sportului de la acea vreme.
Procesul de dezvoltare a acestor programe de studii va fi unul colaborativ, reprezentanţii UVT urmând să lucreze împreună cu experţi în sectorul de tineret din România în elaborarea propunerilor de conţinut al acestora, pentru ca mai apoi acestea să fie supuse unor consultări cu reprezentanţi ai Agenţiei Europene de Informare şi Consiliere pentru Tineret – ERYICA şi cu alţi experţi internaţionali în domeniul tineretului.