”Celor vizați de mobilizare li se asigură tot ceea ce este necesar pentru efectuarea serviciului, inclusiv uniforme, echipament etc. De aceea, achiziționarea de către mobilizat a unor elemente suplimentare de uniforme, echipament, medicamente etc. reprezintă inițiativa sa personală, iar compensarea acestor cheltuieli nu este prevăzută”, a fost răspunsul oferit la întrebarea pe acest portal web la întrebarea dacă vor fi decontate și cheltuielile pentru achiziționarea de uniforme și medicamente de către mobilizați.
Noile informații apar în contextul haosului creat de ordinul de mobilizare dat de președintele Vladimir Putin.
Potrivit unei noi ”strategii” dezvăluite de un oficial ucrainean, Putin ar putea schimba statutul ”operațiunii militare speciale”, lucru care i-ar permite să nu mai plătească indemnizaţiile militarilor care merg pe front.
După începerea mobilizării, recruții au reclamat au fost forțați să-și cumpere singuri echipamente, echipament de călătorie și medicamente și condițiile de viață din perioada care precede trimiterea pe front.
Hainele pentru recruți sunt colectate de rude și voluntari.
Autoritățile unor regiuni au anunțat că le vor asigura mobilizaților saci de dormit și haine călduroase. În Crimeea anexată, recruților li se vor cumpăra veste antiglonț, căști și echipamente de comunicare. La rândul său, guvernul Federației Ruse le-a acordat regiunilor dreptul de a achiziționa materiale și echipamente pentru armată, la cererea Ministerului Apărării.
Pe 5 octombrie, șefii comisiilor pentru apărare și securitate ale Dumei de Stat, Andrei Kartapolov și Vasili Piskarev, s-au adresat procurorului general, Igor Krasnov, cerându-i să se ocupe de chestiunea aprovizionării spatelui armatei ruse, notează TVR.
Miercuri, aproximativ 500 de ruși mobilizați au reclamat că au fost abandonați în regiunea Belgorod, aproape de granița cu Ucraina.