Cutremurele se țin lanț în vestul țării, după seismul de 4,7, de acum două zile.
Marți seară, o replică de 4,3 magnitudine i-a speriat pe locuitorii din zonă. Deși a avut loc la o adâncime de numai 7 kilometri, nu au fost raportate victime și nici pagube materiale.
Seismul – care s-a produs la ora 19:15,18 km S-E de Arad – a fost al treilea cu magnitudine de peste 4, inregistrat în ultimele zile în zona de vest a țării, și a fost urmat de câteva replici mai mici.
Localnic: “A fost o zguduitura puternica dar foarte scurtă ca durată. A fost o rafală scurată, ca un tunet, nu s-a mai repetat”.
Localnică: “Am stat pe bancă și m-am uitat în spate, că am auzit ceva că se mișcă. Eu am crezut că ceva pisică a sărit peste poartă și parcă îmi fugeau picioarele”.
Localnică: “Eram aici, pe bancă, cu mami, și am auzit o bubuitură parcă în poartă. Pământul a sărit și atâta”.
Reporter: “Cum a fost cutremurul față de luni?”.
Localnică: “Mult mai slab față de ieri. S-a mișcat pământul și casa puțin”.
În urmă cu două zile a avut loc cel mai mare cutremur din zona de vest a țării din ultima jumătate de secol, spun cei de la Institutul pentru Fizica Pământului: magnitudine 4,7.
Constantin Ionescu, director INCDFP: “Zona respectivă este o zonă cunoscută din punct de vedere seismic, dar acolo nu se produc cutremure în mod curect”.
Reporter: “Vedem un nou cutremur în zona Gorjului. Deci e o activitate intensă la nivelul întregii tări?”.
Constantin Ionescu, director INCDFP: “Da, în zona Gorjului continuă activitatea după cum vedeți. Zonele nu sunt legate, ele sunt independente”.
Potrivit catalogului cutremurelor, în ultimele 200 de ani, în Arad s-au înregistrat cel puțin patru cutremure cu magnitudinea peste 5 – ultimul în 1978.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.