Potrivit ultimelor informaţii, cutremurul a fost resimţit şi în afara României, în în Bulgaria, Ucraina, cât și în Republica Moldova.
Gheorghe Mărmureanu, expertul în seismologie, a explicat faptul că nu există motive de îngrijorare sau panică în legătură cu seismul înregistrat astăzi, dar şi că între acesta şi inundaţiile produse în Moldova nu există nicio legătură de cauzalitate.
„Acest cutremur se încadrează în zona de normalitate, de cutremure mici, de la 7 grade să ne îngrijorăm și să ne facem probleme, până atunci acestea sunt zgâlțâieli care nu pun mari probleme, stați liniștiți. Se fac tot felul de teorii cum că aceste cutremure au legătură cu războiul din Ucraina, dar nu este adevărat, sunt simple speculatii.
Acest cutremur, de azi, nu are legătură nici nu ploile torențiale. Turcia este însă o zonă seismică foarte puternică. Norocul nostru este că nu afectează România, unda seismică pleacă de la ei spre Mediterană, spre Africa de Nord, nu spre noi”, a explicat Gheorghe Mărmureanu,
„În ziua de 16.09.2024, 17:40:22 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea 𝐌𝐋 𝟓.𝟒, 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐚̂𝐧𝐜𝐢𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟐𝟔.𝟖 𝐤𝐦.𝐈𝐍𝐓𝐄𝐍𝐒𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄 𝐕. Cutremurul s-a produs la 56km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km E de Brasov, 67km V de Focsani, 69km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste (editare ulterioară)”, precizează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, pe contul de Facebook.
Directorul INFP, dr. ing. Constantin Ionescu, a precizat pentru „Adevărul” că specialiștii se așteptau la un cutremur de o intensitate mai mare în zona seismică Vrancea.
„Practic, trebuia să vină un cutremur mai măricel în Vrancea, pentru că ultimul cutremur mai mare, peste 5, a fost în 2018”, a explicat directorul INFP.
Acest cutremur nu are nicio legătură cu inundațiile produse în sudul Moldovei, așa cum deja, după producerea inundațiilor, pe rețelele sociale se ridica suspiciunea privind apariția unui cutremur.
„Nu are legătură. Am făcut și noi analize peste analize, mulți ani, și n-are cum să aibă legătură cu inundațiile”, a declarat dr. Ionescu.
Pe de altă parte, specialiștii nu se așteaptă la replici ale acestui cutremur, având în vedere intensitatea. „Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum, de obicei venea o replică. Din experiența pe care o avem, cutremurele intermediare, cele de adâncimi cuprinse între 90-150 kilometri, ele nu produc replici imediate. Dacă cutremurul ar fi mult mai mare, atunci s-ar fi produs replici. Dacă ar fi avut 6, 6 și ceva, atunci era posibil, dar din experiența noastră sau din cutremurerele anterioare, puține replici au fost la un cutremur de genul acesta, pentru zona Vrancea”, a mai precizat specialistul.