Pe numele celui considerat cândva baron de Giurgiu a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru acuzații de corupție. Procurorii anticorupție susțin că după mutarea lui la Curtea de Conturi, Bădălau ar fi intervenit la o primărie din județ pentru ca firma ginerelui său să primească mai multe contracte edilitare finanțate din bani publici. Bădălău este bănuit că ar fi încercat să cumpere un primar, oferindu-i influență și șpagă.
Niculae Bădălău a fost ridicat de procurorii anticorupție, duminică, din fața casei sale din Bolintin Vale. A fost dus la DNA pentru a da explicații într-o anchetă în care este acuzat de dare de mită și trafic de influență.
După ce a plecat din Parlament, fostul baron de Giurgiu a prins un post de consilier la Curtea de Conturi a României, unde era vicepreședinte al Autorității de Audit. În această calitate ar fi încercat să-l corupă pe primarul comunei Bucșani din Giurgiu, fostul deputat liberal Dan Păsat, pentru a-și ajuta ginerele. Bădălău i-ar fi promis că îi va pune o vorbă bună la Compania Națională de Investiții, dar i-ar fi oferit și șpagă, spun anchetatorii.
„Inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă. Pe 25 noiembrie 2022, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, conform Biroului de Presă al DNA.
Banii i-ar fi fost trimiși prin intermediul unei angajate de la firma ginerelui, iar întreaga scenă a fost înregistrată pe ascuns de procurorii anticorupție. Așa că și complicea a fost reținută pentru o noapte.
În orele petrecute în biroul anchetatorilor la DNA, Niculae Bădălău nu a dat nicio explicație în legătură cu acuzațiile ce planează asupra lui. Probabil sfătuit de avocat, s-a prevalat de dreptul la tăcere, știind că tot ce spune poate fi folosit și împotriva lui. Asta nu i-a împiedicat pe procurori să îl trimită după gratii, să emită pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Printre probele strânse de procurori împotriva lui Niculae Bădălău s-ar număra și înregistrări compromițătoare făcute chiar de primarul Păsat care l-ar fi denunțat la DNA acum trei săptămâni. Și denunțătorul a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de șantaj. A fost eliberat condiționat după ce a scris o lucrare științifică despre corupție.
Avocatul complicei lui Bădălău spune că cei doi nu au dorit să dea declarații, dar și că vor aștepta să vadă dovezile din dosar.
Soarta fostului ministru a fost decisă de un judecător de drepturi și libertăți care a emis pe numele lui Nicolae Bădălău un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Complicea lui a fost plasată în arest la domciliu.
În 1988, Niculae Bădălău a fost condamnat la un an de închisoare după ce a furat patru saci cu porumb de la CAP-ul unde lucra.