Ca să îi poată concesiona și Mirabelei Dauer un mormânt, subordonații ofițerului ar fi menționat în documente, că artista este plutonier major, în rezervă. Mirabela Dauer refuză să spună dacă știa sau nu că ar figura ca fost subofițer MapN.
Mirabela Dauer, pe numele real Marabela Scorțaru, este unul dintre martorii importanți în ancheta care îl vizează pe generalul în rezervă Cătălin Zisu.
Fostul șef al Logistii Armatei este acuzat că și-ar fi instigat subordonații să-i concesioneze artistei cu anticipație pentru 49 de ani un loc de veci în Cimitirul Ghencea Militar 3. Potrivit legii, acolo pot fi înhumați foști militari de carieră, așa că Dauer ar fi fost menționată în scripte ca fost subofițer al MApN.
„Numita Scorțaru Marabela, invocând calitatea de plt.maj.(r.), a solicitat repartizarea unui loc de înhumare cu anticipație, motivând că “Menționez că pe timpul activității am făcut parte din rândul personalului M.Ap.N”, potrivit DNA.
Artista susține că a primit locul de veci în semn de recunoaștere
Mențiunile respective nu ar fi fost făcute însă de Mirabela Dauer, care nici nu ar fi semnat cererea. Ar fi făcut-o angajați ai MApN implicați în procesul de concesionare. Iar o femeie sergent a recunoscut în fața procurorilor militari că ar fi primit ordine de la superiori să scrie în acte că artista, acum în vârstă de 77 de ani, ar fi subofițer în rezervă.
“Relațiile de serviciu și ierarhia militară nu mi-au permis să adresez întrebări suplimentare despre legalitatea completării acestor cereri tipizate.”
Audiată ca martor, Mirabela Dauer susține că ar fi primit locul de veci în semn de recunoaștere a carierei muzicale și pentru că a fost decorată de Ion Iliescu cu Meritul cultural în grad de cavaler. Cât despre pretinsa carieră militară menționată în acte, a refuzat să comenteze.
Mențiunea că Mirabela Dauer este plutonier major în rezervă și asta i-ar oferi dreptul de a concesiona un loc de veci în Cimitirul Ghencea Militar 3, nu este prima descoperită de procurorii militari din DNA. Ar fi fost identificate alte cinci cazuri, între ele numărându-se cele ale socrului și cumnatei fostului șef al Logisticii Armtei Române. Însă aceste presupuse falsuri nu vor fi cercetate de dna, câtă vreme cei care le-ar fi făcut susțin că nu știau nimic și doar au executat niște ordine militare.
În ancheta mai sunt suspecți un general, un colonel, doi plutonieri și o angajată civilă.