„Cea mai mare realizare a lui Geoană este pila atomică pe care a reușit s-o aibă ca să fie numit numărul 2 în NATO”, afirmă jurnalistul.
„Unii ar putea să creadă că un Mircea Geoană președinte, după ce a fost secretar general-adjunct al NATO, înseamnă o garanție de securitate pentru România. Subsemnatul, nu. Legăturile cu oameni ai Kremlinului pe care iese la iveală că le are un apropiat al său, liberalul Rareș Mănescu, nu mă miră. E un prilej să îmi amintesc câte unele”, scrie Cristian Tudor Popescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, miercuri seară.
„Nu știm nici astăzi de ce s-a dus de două ori Geoană, în secret și pe persoană fizică, la Moscova, în 2009. Nu știm cu cine și ce a discutat acolo. La curent era însă șeful său de campanie electorală de atunci, C. Gușă (Cozmin Gușă, n.r.), huiduitor al NATO și UE, dughinist, putinist feroce”, susține gazetarul.
„Funcția la NATO a lui Geoană (obținută în mandatul «pretenarului» lui Putin, D.J. Trump!…) nu mă liniștește în legătură cu orientarea lui politică – care poate bascula pe loc”, mai scrie Cristian Tudor Popescu.
„Într-o telegramă a Ambasadei SUA la București din 2009, raportorul spune despre Geoană: «Mare experiență în politica externă, dar puțină substanță». Englezii de la MI-6 îl califică drept «wobbly» – instabil, nu demn de încredere. Și cum să nu fie așa, când faptul că a fost propulsat rachetă în ministerul de Externe de regimul rusofonului Ion Iliescu nu l-a împiedicat să cocheteze cu PNȚCD, să-l felicite printre primii pe Emil Constantinescu pentru victoria la prezidențiale și să-i aducă mulțumiri «că a scăpat țara de cancerul Iliescu». Pentru ca după revenirea PSD la putere, să facă din nou sluj pe lângă Ion Iliescu și Adrian Năstase”, susține jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu conchide: „Cea mai mare realizare a lui Geoană este pila atomică pe care a reușit s-o aibă ca să fie numit nr. 2 în NATO, în vreme ce organizația cunoștea cu siguranță aceste bube în cap ale «Prostănacului» lui Iliescu, precum și despre interlopii, infractorii internaționali, mafioții cu care s-a lipit de-a lungul timpului fostul șef PSD”.
Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au aflat că Rareș Mănescu a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.
Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.
Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”.
Un e-mail intern de la organizația lui Geoană, care a fost obținut de reporteri, îl numește pe Mănescu drept coordonator al campaniei pe București. E-mailul respectiv este datat 5 aprilie.
Geoană a declarat că „nu a existat nicio campanie electorală înainte de 11 septembrie 2024”. E contrazis însă de mailurile interne care menționează rolul lui Mănescu în campania din aprilie. Chiar și Mănescu a confirmat reporterilor că exista o campanie încă din mai. În plus, o conversație internă scursă presei spune același lucru, adică faptul că, cel puțin din mai, exista o campanie.
Mircea Geoană a insistat însă că totul a început în septembrie și a declarat că Mănescu „nu a fost niciodată șeful meu de campanie”. „Nu am avut și nici nu am informații despre afacerile domnului Rareș Mănescu”, a adăugat Geoană, legat de relația fostului său manager de campanie cu omul de afaceri Aleksei Kozlov.
Rareș Mănescu a fost primar al Sectorului 6 din partea PNL în perioada 2012-2016. În 2012, el a fost desemnat șef al campaniei PNL pentru alegerile parlamentare din acel an. El este soțul Ramonei Mănescu, fost europarlamentar și fost ministru al Transporturilor.
Reacția lui Geoană
În urma apariției investigației, Mircea Geoană a reacționat prin intermediul unui mesaj video, el susținând că împotriva lui a fost declanșată o campanie de compromitere, cu proveniență externă. Geoană a indicat faptul că Rusia ar fi deranjată de candidatura unui fost înalt oficial al NATO.
„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată operațiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, a afirmat fostul președinte al PSD, în mesajul video postat pe pagina lui de Facebook.
„Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO sunt de neacceptat și de aceea fac un apel către cetățenii noștri, către jurnaliștii noștri să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică. Asistăm la o operațiune de compromitere și dezinformare cu proveniență externă și execuție internă”, a mai spus Mircea Geoană.
În mesajul său video, cu o durată de 1:24 minute, Mircea Geoană nu a dat un răspuns punctual la informațiile publicate de Context.ro și nici a prezentat probe care să arate că ancheta ar fi o operațiune de compromitere orchestrată din Rusia.