,,Această modalitate de livrare prin intermediari este o modalitate ilegală din perspectiva legislației Republicii Moldova. Este o modalitate care încalcă sancțiunile, regimul de sancțiuni internaționale și nu este clar de ce în general s-a recurs la această idee pentru că există o soluție mult mai simplă, legală și care nu încalcă regimul de sancțiuni: aceasta este Moldovagaz. Amintesc că Gazprom este acționar majoritar în Moldovagaz și nu este clar de ce Moscova nu folosește o companie în care Gazprom este acționar majoritar, dar încearcă să recurgă la intermediari cu lucruri foarte neclare și cum am zis ilegale. Nu știu dacă asta este o dovadă în plus că nu se caută soluții, ci se încearcă să se vândă niște soluții false”, a afirmat Maia Sandu.
Lidera de la Chișinău a subliniat că nu este clar când regiunea separatistă va avea din nou gaz.
,,Rusia, cea care i-a folosit în toată această perioadă, i-a abandonat și nu știm, dacă urmează să livreze gaze naturale în curând sau nu”, a mai spus președinta Maia Sandu.
Mesajul lui Krasnoselski
Afirmațiile au fost făcute în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a înaintat o solicitare publică Maiei Sandu, nuanțând că Chișinăul nu permite ,,trecerea gazului natural în Transnistria” și făcând referire la faptul că Tiraspoltransgaz, o companie din Transnistria, a semnat un contract cu compania Natural Gas DC din Chișinău pentru furnizarea gazelor europene regiunii separatiste, acuzațiile fiind negate ulterior de Președinția Republicii Moldova.
,,Odată cu apariția soluției concrete și a furnizorului real – o firmă moldovenească având licență pentru transportul și livrarea gazului – asistăm la o rezistență puternică din partea oficialilor din Republica Moldova, care fac tot posibilul ca livrarea acestei resurse vitale să nu se realizeze. Scopul urmărit este de a agrava și mai mult criza existentă.Doamnă președintă Sandu, mă adresez Dumneavoastră ca unei persoane responsabile și președinte al Republicii Moldova. Vă rog să faceți tot ce depinde de Dumneavoastră. Respectați-vă promisiunea dată. Permiteți trecerea gazului natural în Transnistria”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.
Moscova invocă probleme logistice
Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a afirmat că Moscova este pregătită să acorde ajutor Transnistriei, subliniind că ,,trebuie rezolvate problemele logistice”, iar Chișinăul trebuie să asigure furnizarea gazului și contractarea acestuia.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate pentru maximum două luni, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.