Coronavirusul închide Slobozia! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ialomița a luat în această după-amiază decizia carantinării zonale a municipiului reședință de județ, în urma înregistrării unei rate a infectării record de 7,63 persoane la mia de locuitori.
Decizia a fost comunicată Departamentului pentru Situații de Urgență care, potrivit informațiilor primite la redacție, a avizat-o în această seară, ansamblul măsurilor restrictive urmând să devină operațional începând cu 12 noiembrie, data publicării deciziei de carantinare în Monitorul Oficial.
Carantinare zonală a Sloboziei se realizează în condițiile unui trend crescător al îmbolnăvirilor pentru ultimele 14 zile, în condițiile în care rata de infectare este situată peste dublul nivelului de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori) și luându-se în calcul ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);
De asemenea, autoritățile au avut în vedere, conform normativelor, personalul insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate, personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare cu echipamente personale de protecție, și gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI – peste 90%, cu pacienți din zona respectivă.
În municipiul Slobozia, pe perioada de carantină zonală se aplică în mod corespunzător toate interdicţiile şi restricţiile stabilite în perioada stării de alertă, prevăzute în Legea nr. 55 din 15 mai privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare şi respectiv H.G. nr. 782 din 14 septembrie privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, modificată şi completată cu Hotărârea de Guvern nr. 841 din 8 octombrie 2020.
Ca măsuri obligatorii, în cele 14 zile de carantină, în toate spaţiile publice, atât cele interioare cât şi cele exterioare este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura; intrarea-ieşirea persoanelor şi vehiculelor în/din localitate se va efectua doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; se interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare / carantină în afara domiciliului, reşedinţei, ori adresei declarate pentru izolare/carantină; se interzice circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 23,00 – 5,00, cu excepțiile cunoscute; se permite deplasarea pentru aprovizionare cu marfă a operatorilor economici de pe raza comunei carantinate în intervalul orar 5,00 – 23,00 pe baza declaraţiei pe proprie răspundere; se interzice intrarea în zona carantinată a operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de curierat şi care livrează/preiau comenzi la/de la cetăţenii unităţii administrative-teritorială carantinate; în acest caz, predarea-preluarea coletelor se va efectua în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU, ulterior, propunerea de ridicare a măsurii urmând a se face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP și în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU.
Decizia de ridicare a carantinei se va dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
(Știre în curs de actualizare)
Click dreapta pe fotografie (open in new window) pentru a descărca Declarația pe proprie răspundere pentru perioada Carantinării Zonale