Comandantul batalionului a putut să facă un apel scurt către soția sa, Kateryna. Ea a declarat că soldații nu au fost supuși violenței. Nu s-a putut stabili imediat dacă discuția a fost una liberă.
„A spus că este „OK” și a întrebat cum sunt”, a spus Kateryna Prokopenko pentru The Guardian marți. „Am auzit din alte surse că condițiile sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.”
Batalionul Azov a fost punctul central în justificarea Rusiee pentru invazie, care avea drept „scop – denazificarea”. Oficialii de la Kiev au sugerat că ar putea fi schimbați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de „terorism”.
Crucea Roșie nu a oferit declarații
Înainte de asta, unica sursă de informare despre condițile luptătorilor erau din canalul ce avea acces la închisoare de către Ministerul rus al Apărării. Comitetul Internațional al Crucii Roșii, impicat în monitrizarea condițiilor prizonierilor de război, nu a făcut nicio declarație.
„Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă”, a spus Kateryna Prokopenko. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația.”
Cei mai mulți dintre răniți sunt ținuți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, un sat din Donețk ocupat de ruși. Un grup mic se află într-un spital din orașul Novoazovsk.
Kateryna Prokopenko a lansat o organizație independentă pentru campanie pentru luptătorii Azovstal, care includ și grăniceri ucraineni și membri ai serviciilor de securitate ucrainene.
„Scopul organizației este să organizeze apeluri săptămânale cu cei ținuți prizonieri, să dezminți falsurile rusești despre băieții noștri, să ne asigurăm că condițiile lor rămân satisfăcătoare – un pat, medicamente, apă și mâncare și să milităm pentru eliberarea lor rapidă” a spus Kateryna.