Pentru cei obișnuiți cu politica și administrația dâmbovițeană, sintagma ”Vanghelie, primarul care este” rămâne legendară, definind ironic încercarea acestuia de a se prezenta ca un edil omniprezent în viața publică a Sectorului 5. La aproape de un deceniu de la intrarea pe tobogan a lui Vanghelie, într-un alt sector al Capitalei, 1 de această dată, apare o nouă sintagmă, ”Clotilde, primarul care NU este”, de această dată nu la inițiativă electoral edilitară ci pur și simplu ca rezultat al unei analize privind prezența primăriței USR la ședințele de Consiliu pe care ea însăși le-a convocat.
Concret, deși a acuzat frecvent blocaje ale Consiliului Local, Clotilde Armand a lipsit de la 88 % din ședințele acestuia. Din cele 183 de ședințe organizate de la începutul mandatului, a participat doar la 22, ceea ce reprezintă o prezență de doar 12 procente. Lipsa sa constantă a îngreunat procesul decizional și a blocat comunicarea cu consilierii locali. De la inceputul acestui an, Clotilde Armand a fost prezentă doar la o singură ședință de Consiliu.
Dana Popa, consilierul local PSD Sector 1, cea care a dezvăluit public statistica cu pricina, acuză suplimentar și lipsa de disponibilitate a Clotildei față de orice audiență sau petiție.
„Pe lângă faptul că nu participă la ședințele de Consiliul Local, nu acordă nici audiențe, nu răspunde interpelărilor noastre, ale consilierilor locali sau ale cetățenilor sau ale jurnaliștilor. Pur și simplu e un dezinteres total al primarului, deoarece, in mare parte, așa se întâmplă. Vă dau aici exemplu: momentul în care aprobăm bugetul local anual. Dacă nu participi la ședința în care se aprobă bugetul local și nici nu răspunzi consilierilor la interpelări, nu se poate funcționa”, spune Dana Popa
Funcționarii Primăriei de la 1 au interdicție la ședințele de Consiliu
Consilierul PSD acuză faptul că, dincolo de refuzul său constant de a se prezenta în fața aleșilor, Armand a ajuns să interzică și reprezentanților executivului să participe la ședințele de Consiliu, pentru ca aceștia să nu fie puși în situația de a răspunde întrebărilor consilierilor. ”Se aprobă bugetul local și lista de investiții pe un an de zile? Armand interzice și directorilor din subordinea dumneaei, din aparatul de specialitate sau din subordonate, să participe și să răspundă sau să dezbatem împreună bugetul cum e normal, cu societatea civilă, inclusiv. Se vede că și realizările sunt zero. Nimic din ce a promis nu a realizat (…) Și o scurtă precizare: avem cel mai mare excedent bugetar din istorie: 1,8 miliarde lei. Iar acest excedent nu înseamnă economie la bugetul local. Înseamnă că au fost aprobate proiecte pe care primarul nu le-a pus în executare”, a afirmat Dana Popa.
În 2022, Clotilde Armand a fost prezentă la șapte ședinte, iar în 2023 doar la două. În ciuda faptului că în 2024, an electoral, cu patru luni și jumătate deja trecute, primărița Clotilde Armand a participat doar la o singură ședință de Consiliu Local, se observă acum o intensificare a activității sale. Apropierea alegerilor pare să o determine să își manifeste interesul față de Sectorul 1.
Tuță i-a luat fața lui Clotilde în sondajele pentru Primărie
Al doilea sondaj într-o singură săptămână arată faptul că tot mai mulți dintre locuitorii Sectorului 1 îl vor pe George Tuță ca viitor primar. Ultimul sondaj CURS, realizat în perioada 8-14 mai 2024, îl arată pe candidatul alianței PSD-PNL, liberalul George Tuță pe primul loc în competiția pentru Primăria Sectorului 1, urmat de Clotilde Armand și de Liviu Negoiță. Cu 70% dintre alegătorii din Sectorul 1 nemulțumiți de mandatul lui Clotilde Armand, pare că actualul primar și-a atins maximul de susținători pe care îi poate convinge la vot. În același timp, deputatul George Tuță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1 și principalul contracandidat al lui Armand, a crescut în sondaje în mod constant pe măsură ce votanții din sector au început să-l cunoască.