„Drumul cel mai scurt spre reconstrucţie este prin România. (…) 60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară Ucrainei au tranzitat România”, a suliniat Marcel Ciolacu cu privire la reconstrucția Ucrainei în urma invaziei ruse
Potrivit șefului Camerei Deputaților, România are datoria să se ridice la nivelul aşteptărilor. „Să creăm infrastructura necesară, să continuăm ce am început şi mai ales ce a început mai ales Ministerul Transporturilor şi trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani – Iaşi de Chişinău”, a mai spus președintele PSD, concluzionând că „nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet”.
Șeful Camerei Deputaților a mai punctat că Parlamentul României se oferă „să ajute logistic” Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, cu privire la care a subliniat că „trebuie să fie unul comun”.
„Evident că va exista o reconstrucţie a Ucrainei”, a mai afirmat șeful PSD, arătând că „toate ţările libere şi democratice trebuie să se implice în această reconstrucţie”.
Șeful social-democraților afirma încă de la începutul anului trecut că, după terminarea războiului pornit de Rusia, reconstrucţia Ucrainei trebuie să pornească cu un hub logistic american pe teritoriul României.
„Îmi doresc ca în România să fie hub-ul logistic american de reconstrucţie a Ucrainei. Trebuie să vorbim ca reconstrucţia Ucrainei să pornească cu un hub american pe teritoriul României”, a spus atunci șeful PSD.
Liderul de partid a mai susținut că „nu poţi să laşi Ucraina după ce a fost distrusă pe nedrept de către un om abuziv, nu poţi să îi laşi să se reconstruiască singuri. Trebuie să fie şi un efort european”, astfel că „omenirea trebuie să contribuie la reconstruirea Ucrainei”, iar „reacţia lumii civilizate trebuie să fie pe măsură”.