Într-un episod dramatic care a provocat unde de șoc în Japonia, o țară cu un nivel scăzut al criminalității legate de utilizarea armelor de foc, fostul premier Shinzo Abe, care demisionase din funcție în 2020, dar care a rămas o voce politică-cheie, făcea campanie pentru partidul său de guvernământ când un trăgător singuratic l-a împușcat mortal, pe data de 8 iulie 2022.
Bărbatul acuzat de uciderea lui Abe l-a vizat pe fostul lider crezând că acesta avea legături cu Biserica Unificării, față de care ucigașul avea puternice resentimente din cauza donațiilor masive pe care mama lui le făcuse sectei.
Președintele haitian Jovenel Moise a fost împușcat mortal în miez de noapte, pe 7 iulie 2021, în reședința sa privată din Port-au-Prince, de o bandă de 28 de mercenari.
Soția acestuia, Martine, a fost și ea împușcată, dar a supraviețuit.
Moartea lui a afundat și mai mult în tulburări sociale țara insulară din din America Centrală în care bandele deja fac legea.
Cei mai mulți dintre atacatorii președintelui Moise erau foști soldați columbieni.
O investigație americană a dezvăluit că doi bărbați aflați la conducerea unei firme de securitate din Miami au pus la cale un plan pentru a-l răpi pe Moise și a-l înlocui cu un cetățean haitiano-american.
Pe 3 noiembrie 2022, fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan (un fost superstar al cricketului) a fost lovit de mai multe focuri de armă în timp ce camionul său cu plafon deschis își croia drum pe o stradă aglomerată din orașul Wazirabad, în estul țării.
Khan, care fusese înlăturat de la putere la începutul acelui an după ce a pierdut sprijinul armatei, se afla în campania pentru alegerile anticipate.
Guvernul a anunțat că tentativa de asasinat a fost opera unui atacator singuratic, iar poliția a „scurs” o înregistrare video cu o „mărturisire” a acestuia, un proprietar al unui magazin de vechituri, înregistrare în care spune că a acționat pentru că mitingul lui Khan a întrerupt chemarea musulmanilor la rugăciune.
Pe 1 septembrie 2022, un bărbat a încercat să o împuște pe vicepreședinta Argentinei, Cristina Kirchner, de la mică distanță, în timp ce aceasta își saluta susținătorii adunați în fața casei sale din Buenos Aires, însă arma nu a funcționat.
Kirchner, președintă din 2007 până în 2015, care este o figură de centru-stânga extrem de polarizantă în Argentina, se confrunta în acel moment cu acuzații de corupție care au divizat acerb națiunea între susținătorii și oponenții mișcării sale peroniste.
Agresorul ei, un bărbat brazilian care a crescut în Argentina, a fost văzut în imagini publicate pe rețelele de socializare purtând tatuaje asociate cu simbolistica nazistă.
Pe 6 septembrie 2018, candidatul prezidențial brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a fost înjunghiat în abdomen în timpul campaniei electorale de către un atacator considerat ulterior inapt din punct de vedere mental pentru a fi judecat.
Bolsonaro, un fost căpitan de armată și supranumit „Trump de la tropice”, a fost supus unei intervenții chirurgicale abdominale în urma atacului și a continuat campania, câștigând ulterior alegerile.
El a fost președinte pentru un singur mandat, pierzând candidatura de realegere în fața veteranului politician de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, predecesorul său în funcție.