Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc în aceeași zi – pe 20 octombrie 2024. Propunerea privind inițierea referendumului constituțional de către Parlament a venit din partea actualei președinte Maia Sandu în decembrie 2023, concomitent cu anunțul că va candida pentru al doilea mandat.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc în aceeași zi – pe 20 octombrie 2024. Propunerea privind inițierea referendumului constituțional de către Parlament a venit din partea actualei președinte Maia Sandu în decembrie 2023, concomitent cu anunțul că va candida pentru al doilea mandat.
Trei grupări lovesc în UE și în Maia Sandu
Din acel moment a început regruparea forțelor politice. Până la ora actuală și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale 17 pretendenți. Este de așteptat însă ca numărul acestora să crească în perioada următoare. Potrivit analiștilor politici, mulți dintre ei au același centru de comandă – Moscova, chiar dacă unii afișează, aparent, o retorică pro-UE vădit falsă. Tactica este ca la dezbaterile televizate să apară o puzderie de voci care o vor ataca în cor pe Maia Sandu și vor răspândi sperietori și narațiuni false despre UE, cu scopul compromiterii referendumului.
Se conturează trei tabere care atacă sincronizat UE, ideea organizării referendumului și, la pachet, pe președinta Maia Sandu. Prima tabără, cea mai virulentă, care promovează deschis politica de destabilizare a Kremlinului în Moldova, a declanșat o campanie agresivă împotriva referendumului pro-UE încă din decembrie 2023. Liderul acestui grup este condamnatul fugar Ilan Șor, adăpostit de Moscova. Prin cutiile poștale deja sunt răspândite foi volante cu sperietori menite să descurajeze votul pro-UE și pro-Maia Sandu la referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Asta chiar dacă autoritatea electorală centrală din Moldova a refuzat înregistrarea blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” (miza principală a Kremlinului) pentru participare la referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie. Gruparea a inițiat un proiect „Evrazia” prin care racolează persoane din Moldova în scopuri subversive. Fondatoarea proiectului este fosta contabilă a Primăriei Orhei din perioada când primar acolo era Ilan Șor. Aceasta a fugit la Moscova în 2022 în încercarea de a se ascunde de o anchetă vizând finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”. Această tabără îndeamnă cetățenii să participe la referendum, dar să opteze împotriva aderării la UE.
O altă tabără, tot pro-rusă, cheamă la boicotarea referendumului pro-UE. Comuniștii lui Vladimir Voronin deja și-au asumat deschis această poziție. Partenerii lor din Parlament – socialiștii – încă nu au o poziție tranșantă în acest sens.
Falșii pro-europeni, cei mai periculoși
A treia tabără – supărații, candidații teleghidați de oligarhii fugari, unioniștii și falșii pro-europeni – este cea mai numeroasă. Aceștia sunt trimiși în campanie pentru a dispersa electoratul pro-european al Maiei Sandu. Prin ei, Moscova vrea să se asigure că actuala președintă nu va câștiga alegerile din primul tur.
Cei mai mulți dintre ei au mesaje confuze în privința UE. De exemplu, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, prim-ministru sub guvernarea controlată de pro-rusul Igor Dodon și ministru al finanțelor în guvernul controlat de oligarhul acum fugar Vladimir Plahotniuc, spune că susține integrarea europeană, a semnat chiar și „Pactul pentru Europa” (alături de alte 12 partide), dar cheamă la boicotarea referendumului pro-UE. Chicu încearcă să resusciteze astfel „centrul eșichierului politic”, care s-a prăbușit după ruinarea PDM și fuga din țară a lui Plahotniuc în 2019.
Cei mai de dreapta din a treia tabără o acuză pe Maia Sandu și partidul pro-prezidențial de guvernare (PAS) că „au tras tot cașcavalul european asupra lor” în detrimentul unei singure oferte electorale pro-europene, care ar coopta și partidele extraparlamentare pro-europene, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025.
Rusia și-a activat întreaga agentură ca să ducă bani și destabilizare în Moldova
Pe lângă actorii politici trimiși în campania electorală din Republica Moldova, Moscova și-a activat întreaga mașinărie propagandistică și agentura locală. Chiar în aceste zile, zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse) sunt plimbați în „pelerinaj” la Moscova iar jurnaliștii moldoveni de investigație au aflat că „pelerinajul” lor este achitat de condamnatul Ilan Șor, protejat de Kremlin.
Rusia a exploatat preoții și încrederea moldovenilor în biserică (peste 70%) în toate campaniile electorale din Republica Moldova iar în 2016 falsurile răspândite de preoții misogini ai Mitropoliei Moldovei au generat victoria la limită a pro-rusului Igor Dodon la alegerile prezidențiale. Moldova a pierdut astfel patru ani în parcursul său european.
În paralel, se lucrează la destabilizarea țării prin agenții locali ai Kremlinului, dar și prin pătrunderea în țară a curatorilor ruși și a banilor murdari pentru finanțarea destabilizării. Poliția moldovenească a zădărnicit mai multe încercări ale fugarului Șor de a introduce ilegal bani în Moldova, pentru a destabiliza țara. O altă pârghie pe care o va utiliza cu siguranță Rusia în lunile următoare contra parcursului european al Republicii Moldova este Autonomia Găgăuză, acolo unde oamenii lui Șor controlează guvernarea locală, iar tendințele de separatism sunt evidente.
În pofida acestor pericole externe, toate sondajele efectuale în ultima perioadă în Moldova arată că Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale din octombrie, dar nu din primul tur iar opțiunea pro-UE va fi susținută la referendum de peste 60% din populație.