Se pare că acesta ar fi fost omul de casă al lui Buzatu, ulterior ajungând un rege local al asfaltului. Contractele sale cu instituțiile publice sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, scrie G4media.ro.
Una dintre firmele controlate de Savin, Soragmin, a asfaltat două loturi ale drumului Bârlad-Codăiești, pentru care Buzatu a cerut șpagă. Contractul dintre firma Soragmin și CJ Vaslui a fost semnat în 2019 și are o valoare de peste 80 de milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro din fonduri comunitare.
La Registrul Comerțului, firma Soragmin este deținută de o altă societate, Salcia SRL. La rândul ei, firma Salcia este deținută de surorile Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) și Stela Mirabela Popică (fostă Savin). Cele 2 sunt fiicele lui Emil Savin zis Farmazon. Potrivit referatului DNA, Savin este director administrativ la firma controlată prin fetele sale.
De ce s-a supărat Savin
În ciuda relațiilor strânse de afaceri, Savin s-a supărat pe Buzatu pe fondul neplății de către CJ Vaslui, încă din 2021, a facturilor de aproape 3 milioane de euro ale constructorului Soragmin.
DNA a stabilit că în 2021, firma controlată de Savin asfaltase drumul în proporție de 80%. CJ Vaslui a angajat o firmă de consultanță tehnică reprezentată de expertul Radu Judele care a constatat inițial că grosimea statului de asfalt turnat de firma lui Savin nu era cea conformă, nu avea 6 cm peste tot. Prin urmare, CJ Vaslui nu i-a mai achitat firmei lui Savin facturi de aproape 3 milioane de euro.
În continuare, arată procurorii, expertul i-a cerut mită peste 700.000 de lei lui Savin ca sa își ”îndrepte” propria expertiză și să intervină la CJ Vaslui pentru deblocarea plăților de 3 miloane de euro. Arestat și el în acest dosar, expertul se pare că ar fi primit acești bani.
Contracte de aproape 50 milioane de euro
În acest mod părea că s-a rezolvat încasarea facturilor restante, însă, la scurt timp, apare un impediment. Dumitru Buzatu, șeful CJ, îi dă de înțeles lui Savin că îi deblochează plăți de peste 12 milioane de lei dacă îi dă un comision de 10%.
În mai multe rânduri, arată sursa citată mai sus, lui Savin i s-a sugerat că trebuie să plătească acel comision către Buzatu. Prin intermediari, ori direct, Dumitru Buzatu a făcut presiuni pentru a primi șpaga. Pe 18 septembrie, un apropiat al șefului CJ Vaslui a spus că vor veni la pescuit pe balta administrată de Savin, ceea ce s-a și întâmplat pe 22, moment în care Buzatu a fost prins în flagrant. Denunțătorul a fost nimeni altul decât Emil Savin.
În ultimii 5 ani, firma Soragmin controlată de Savin a încheiat contracte cu statul de aproape 50 de milioane de euro. Două de 20 de milioane de euro sunt semnate chiar cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu.