Chișinăul urmează să trimită Tel Avivului decizia motivată cu privire la condamnarea lui Ilan Șor în speranța că autoritățile israeliene vor oferi un răspuns cât mai curând cu privire la extrădarea politicianului prorus, informații anunțate de ministrul Justiției de la Chișinău.
„Solicitarea privind cererea de extrădare a lui Ilan Șor a avut loc în cadrul dosarului penal, în privința căruia Curtea de Apel a pronunțat o sentință de condamnare și de admitere a acțiunii civile privind confiscarea averii. Imediat după pronunțarea deciziei de condamnare de către Curtea de Apel, s-a anunțat imediat autoritățile israeliene de faptul că în privința acestuia s-a schimbat statutul, deja fiind condamnat, adică în privința lui este o hotărâre definitivă care se pune în executare”, a afirmat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio din Republica Moldova.
Recent, decizia motivată a condamnării la închisoare a lui Ilan Șor a fost pronunțată, iar textul ei urmează să fie trimis autorităților din Israel în vederea extrădării politicianului fugar, a mai anunțat șeful Ministerului Justiției de la Chișinău.
,,Așa cum am informat și am stabilit, imediat după pronunțare vom transmite decizia motivată și cu ajustarea temeiului în vederea ispășirii pedepsei nemijlocite. Anterior, fiind temei de tragere la răspundere. S-a solicitat că este important să se vadă și decizia motivată a Curții de Apel după care se va vedea care acțiuni ulterioare și dacă vor avea loc careva discuții”, a precizat Veronica Mihailov- Moraru.
Noile acțiuni vor fi întreprinse după ce Chișinăul a solicitat recent Tel Avivului examinarea urgentă a cererii de extrădare a lui Ilan Șor, autoritățile Republicii Moldova precizând că, dacă demersul va fi respins, politicianul ar putea să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare din Israel. Cererea de urgentare a fost înaintată după pronunțarea sentinței în cazul lui Șor.
Condamnat la închisoare în lipsa sa
Ilan Șor, care deține inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția, iar în luna aprilie a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară”. Pe lângă executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, el trebuie să restituie peste 5,2 miliarde de lei, dar și nu va putea activa timp de cinci ani în sistemul bancar.
Condamnatul a venit cu o reacție, amenințând cu pușcăria pe cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care au dictat pedeapsa.
,,Astăzi, trei judecători au dictat pedeapsa nu mie, ci, în primul rând, lor pentru că în urma deciziei date ei vor ajunge după gratii și foarte, foarte rapid. Eu vreau ca atunci când ei vor privi această înregistrare video să știe că, eu și adepții mei nu vom uita, cu siguranță, acest lucru și că sub presiune și cu încălcarea tuturor procedurilor, și normelor legale a fost luată această hotărâre”, a declarat Șor.
Organizatorul protestelor antiguvernamentale
Între timp, politicianul care se ascunde în Israel este activ în politică și recunoaște că oferă bani participanților protestelor antiguvernamentale, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”.
Liderii de la Chișinău, însă au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara, informație negată de Ilan Șor.
Totuși, înainte de a începe unul din proteste, poliția a anunțat că acesta urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.