Presa din Ucraina relatează despre protestele de la graniţă ale transportatorilor şi agricultorilor români, care blochează transportul de marfă, punându-le în oglindă cu cele ale polonezilor, care tocmai au decis să ia o „pauză strategică” până la 1 martie, după ce au ajuns la o înţelegere cu guvernul.
Pe partea română, continuă blocarea punctelor de control de la Siret şi Vicovu de Sus, corespunzătoare punctelor Porubne şi Krasnoilsk din Ucraina, din cauza protestelor agricultorilor.
„Blocajul are loc la o anumită distanţă de graniţă. În timp ce particularitatea acestor puncte de control este că doar camioanele goale pot trece prin Krasnoilsk, camioanele încărcate pot trece prin Porubne. Doar câteva camioane l-au traversat ieri, deşi această direcţie poate gestiona 500-600 de camioane pe zi în ambele sensuri”, a declarat un oficial vamal ucrainean.Nu se ştie câte camioane sunt la coadă pe teritoriul României, deoarece poliţiştii de frontieră ucraineni nu deţin aceste informaţii, precizează RBC-Ucraina.Blocajul frontierei dinspre România a început la 13 ianuarie 2024. Motivul a fost că fermierii români din judeţele Suceava şi Botoşani s-au plâns de importurile din Ucraina, explică RBC-Ucraina. Potrivit acestora, cerealele ucrainene au ocupat toată capacitatea de transbordare a portului Constanţa şi au dus la scăderea preţurilor la produsele agricole.
Printre revendicările lor se numără nevoia de subvenţii şi despăgubiri pentru cei care au suferit pierderi din cauza acestor importuri, precum şi reluarea taxelor vamale pentru mărfurile ucrainene.
Zelenski l-a lăudat pe Iohannis, Ciolacu îi înțelege pe protestatariInteresant este faptul că, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski critica blocada poloneză şi spunea că Ucraina „a pierdut sute de milioane de dolari şi o parte din recoltă” din această cauză.„UE a fost împotriva blocării frontierei. Slavă Domnului, există România, iar preşedintele Iohannis i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. A avut şi el greve, dar cred că s-a dovedit a fi un om puternic”, a spus Zelenski, reaminteşte RBC-Ucraina.
Presa ucraineană îl citează, de asemenea, pe ministrul român al Agriculturii Florin Barbu, care a spus că a ajuns la un acord cu fermierii pentru o parte din revendicări, iar negocierile vor continua pentru a găsi un compromis în ceea ce priveşte cererile rămase nerezolvate.Premierul român Ion-Marcel Ciolacu speră că protestele agricultorilor se vor încheia în câteva zile. De asemenea, el justifică acţiunile ca fiind „frustrări acumulate”, notează agenţia ucraineană.
„Am încercat să înţeleg de ce au început. În opinia mea, sunt justificate. Este vorba de o frustrare acumulată. Am avut o pandemie, o criză energetică, un război. A fost un aflux de mărfuri din Ucraina în România. Este un factor cumulativ care nu depinde neapărat de guvern, dar trebuie să îl observăm”, a spus el.În concluzie, arată RCB, poliţiştii de frontieră ucraineni nu ştiu când se va încheia blocarea camioanelor dinspre partea română.