Potrivit site-ului dedicat cauzei, în aproape patru luni s-ar fi strâns 877.036 de semnături, fiind implicați 8.482 de voluntari din toată țara.
George Simion, liderul AUR, a anunțat în 3 februarie că există 1.000 de localități în care nu au găsit oameni dispuși să se ocupe de strângerea semnăturilor. Potrivit informațiilor de pe site, nu s-a schimbat nimic în cele două săptămâni care au trecut de atunci.
Strângerea semnăturilor, inutilă fără sprijinul parlamentarilor
Cu toate că AUR dorește să dea impresia că este atât de simplu, în realitate strângerea unui milion de semnături este cea mai ușoară parte. Chiar și cu acest prag atins, tot este necesar votul în parlament.
Procedura de suspendare a președintelui poate fi demarată de minimum o treime dintre parlamentari, adică 156 de semnături, iar AUR are doar 43 de parlamentari.
Dacian Cioloș a declarat chiar în ziua în care demersul a fost anunțat că USR nu susține inițiativa, la acea vreme Cioloș fiind încă liderul partidului. În aceeași zi Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a anunțat că a propus în Biroul Executiv excluderea parlamentarilor PNL care semnează.
Deși UDMR nu a ieșit cu o poziție oficială privind acest aspect, atât George Simion, cât și Dan Tănasă și alți membri AUR, au avut de-a lungul timpului poziții antimaghiare, drept urmare șansele ca AUR să găsească un aliat în UDMR sunt infime.
Singura șansă a AUR ar fi PSD, care numără 157 de voturi. Totuși, nici măcar sprijinul social democraților nu ar fi suficient, ci doar un motor de pornire.
Mai apoi ar fi nevoie de o majoritate parlamentară care să voteze suspendarea președintelui Iohannis, care ar presupune ca un al treilea partid să se alieze, ca abia mai apoi să fie declanșat referendumul propriu-zis.