Interviul cu Maia Sandu a fost filmat la Chişinău și a durat aproape două ore.
Despre scenariul unui atac al Rusiei: „Noi neapărat o să ne protejăm ţara”
În interviul acordat în limba rusă, Maia Sandu a fost întrebată și dacă Moldova se va apăra într-un scenariu în care ar fi atacată de Rusia.
„Noi o să face totul ca asta (războiul – n.r.) să nu se întâmple, inclusiv planul nostru de integrare europeană, pentru că el este un plan de securitate, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace.
Totuşi, după Constituţie, noi trebuie să facem totul ca să păstrăm pacea şi ca să oferim siguranţă cetăţenilor noştri, din acest motiv noi avem armată, avem sectorul de apărare, din acest motiv noi facem investiţii.
Noi foarte tare sperăm ca acest război (războiul început de Rusia în Ucraina – n.r.) în curând să se încheie şi noi o să putem face investiţiile noastre în economie şi alte sectoare, ca să nu fim în situaţia în care trebuie să investim în apărare. Noi neapărat o să ne protejăm ţara”, a declarat Maia Sandu, conform Unimedia și Ziarului de Gardă.
De ce Maia Sandu nu s-a întâlnit niciodată cu Putin
NewsMaker prezintă o sinteză a declarațiilor făcute de Maia Sandu în timpul interviului cu jurnalistul rus, în care au fost abordate atât subiecte politice şi geopolitice, cât şi personale, discuţia durând aproape două ore:
- În dimineața zilei de 24 februarie 2022, primele apeluri telefonice ale șefei statului au fost către ministrul Apărării și către premier.
- Dacă ar fi fost în locul lui Zelenski, Maia Sandu ar fi rămas în țară. „Aici în general nu trebuie să fie întrebări”, a adăugat președinta.
- Ucraina nu a propus niciodată Moldovei să rezolve problema transnistreană.
- Întrebată dacă se va apăra Moldova în caz că Rusia ne va invada, Sandu a răspuns: „Ne vom apăra obligatoriu țara”.
- De-a lungul mandatului de președinte nu a avut o întrevedere cu Vladimir Putin pentru că „nu a fost ce să fie pus în discuție”.
- Șefa statului a mai adăugat aici că Putin a „lansat invazia în Ucraina și el poate încheia războiul, dar din păcate el aceasta nu vrea”.
- „Nu este cenzură” cazul instituțiilor media care au rămas cu activitatea blocată.
- Pentru Maia Sandu era foarte important să aibă pașaport român pentru că „bunica și bunelul aveau pașapoarte românești”.
- Nu îi place, în activitatea prezidențială, că este în atenția oamenilor 24 din 24. „Mie îmi place foarte mult hiking-ul. Dar aceasta înseamnă că, chiar și atunci când faci hiking, la tine se uită cum arăți, cum mergi și așa mai departe”, a menționat Sandu.
- Hiking-ul o ajută pe șefa statului să lupte cu stresul: „Mai ales când este în munți. (…) Chiar și aici. 10-15 km pe zi ajută”.
- Ascultă „Coldplay”, formație de rock alternativ și piano-rock din Londra.
- Vecinii i-au inundat apartamentul. S-a întâmplat în timpul mandatului prezidențial.
- Mama îi aduce prânzul la Președinție.
- Uneori postează singură pe Instagram, alte ori postează echipa președintei.
- De cele mai multe ori încheie ziua de muncă la ora 20:00.
Iurie Dudi, unul dintre cei mai influenți jurnaliști și bloggeri din Federația Rusă, a fost declarat de Moscova drept agent străin în urma invaziei ruse din Ucraina, scrie zugo.md. Legislația Rusiei prevede o monitorizare specială a „agenților străini” – persoanele fizice riscă să fie pedepsite cu până la cinci ani de închisoare dacă refuză să informeze societatea rusă că activitatea lor este finanțată din străinătate.
Dudi şi-a început cariera ca jurnalist sportiv, iar din 2017 are canalul de YouTube „vDud”, care în martie 2024 avea 10,3 milioane de abonaţi şi 2,1 miliarde de vizualizări. Este unul dintre motivele pentru care, oficial, Iurii Dudi a fost declarat agent străin. El a părăsit între timp Rusia.