Începutul primei sesiuni parlamentare a debutat oficial pe 1 februarie, însă senatorii au fost nevoiți să vină și în ianuarie de trei ori pentru a trece de urgență mai multe proiecte de lege vitale. Printre acestea se regăsesc proiectul de validare a unui membru interimar în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un proiect de lege pentru aprobarea unui OUG dar de Guvern cu privire la protejarea angajaților în contextul pandemiei de COVID-19, precum și aprobarea OUG pentru compensarea la facturile de energie și gaze.
În prima jumătate a anului, deputații și senatorii au lucrat în medie 42 de zile, sau echivalentul a 8 zile pe lună. În cazul deputaților, aceștia au pășit în sala de plen de de 48 de ori, în timp ce senatorii au dezbătut proiecte de lege în plen în doar 37 de întâlniri.
Conform informațiilor oficiale ale celor două camere din Parlament, numărul de ședințe de plen a avut loc astfel:
Luna /// Camera Deputaților /// Senat
Ianuarie 0 /// 3
Februarie 9 /// 8
Martie 10 /// 5
Aprilie 9 /// 5
Mai 10 /// 8
Iunie 10 /// 8
Cât câștigă un parlamentar
Conform ultimelor informații publice pe site-urile oficiale ale celor două camere, un parlamentar câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei net, în funcție de comisiile parlamentare din care fac parte sau dacă dețin vreo funcție într-una dintre cele două camere.
Astfel, la un venit mediu de 12.000 de lei pe lună, deputații au câștigat din luna ianuarie și până în iunie aproximativ 72.000 de lei. Raportat la numărul mediu de zile petrecute în plen (42), parlamentarii au primit pentru fiecare zi de muncă aproximativ 1.700 de lei. Calculând strict pe camere, un deputat a primit aproximativ 1.500 de lei pentru fiecare zi petrecută în plen, în timp ce un senator a câștigat 1.900 de lei.
De menționat însă că munca parlamentarilor înseamnă, pe lângă lucrările în plen și activitatea din comisiile de specialitate, care sunt convocate de regulă o singură dată pe săptămână și țin în medie o oră. Totodată, unele lucrări din comisii au loc în zile care se suprapun cu lucrările din plen, astfel încât parlamentarii nu sunt nevoiți să vină o zi în plus la muncă.
Pe lângă asta, parlamentarii își dedică, teoretic, zilele de vineri pentru activitatea în circumscripțiile în care au fost aleși. Este imposibil însă de verificat cât de des se întâlnesc politicienii cu alegătorii pentru a le asculta nemulțumirile.
Beneficii de parlamentar
Pe lângă indemnizația generoasă, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea din circumscripțiile electorale, care însemnă 25.000 de lei, jumătate din sumă fiind decontabilă iar jumătate luată pe declarație pe proprie răspundere.
La această sumă se mai adaugă 1.400 de lei pentru transportul în circumscripția electorală precum și o diurnă de aproximativ 200 de lei. Aleșii care din provincie mai primesc și o sumă de 4.600 de lei pentru cazare în București.
Pe lângă toate acestea, parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa I, cât și la vagon de dormit, precum și o călătorie dus-întors cu avionul către circumscripția electorală din care fac parte.