Potrivit aceeași sursă media, Ilan Șor și banca rusă Promsvyazbank dețin compania A7, creată pentru a ocoli sancțiunile, la fel și filialele acesteia – A71 și A7-Agent. Dar profitul principal a venit de la compania de bază A7, mai exact 2,37 miliarde de ruble rusești, iar A71 a câștigat aproape 27 milioane de ruble rusești și A7-Agent circa 44 milioane de ruble rusești.
Compania principală se remarcă nu doar prin profitul mare, ci și prin rentabilitatea sa. Veniturile sale au fost de 3,66 miliarde de ruble rusești, cu un cost al vânzărilor de 173 milioane de ruble rusești.
Totodată, A7 gestionează fonduri mult mai mari decât cele reflectate în veniturile sale. De exemplu, încasările din operațiunile financiare a puțin peste trei luni au totalizat aproape 292 miliarde de ruble rusești, o mare parte, adică 276 miliarde de ruble rusești fiind obținute prin emiterea de titluri de datorie.
„A7 și cele două filiale ale sale au fost înființate în septembrie 2024. Ilan Șor era proprietarul majoritar al companiei, cu o cotă de 51%, iar restul de 49% au fost deținute de „Promsvyazbank”, care deservește Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii noiembrie, A7 a ascuns în Registrul Unic al Entităților Juridice informațiile despre Ilan Șor, a observat „Vërstka”. Acum, extrasul din EGRUL menționează că accesul la informațiile despre primul proprietar al companiei „este limitat”, iar al doilea proprietar rămâne „Promsvyazbank”, se mai arată în articol.
Instrumentul Kremlinului
PSB sau Promsvyazbank, banca rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru sprijinirea armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, ar fi fost utilizată de Ilan Șor și pentru a mitui moldovenii în contextul alegerilor prezidențiale și al plebiscitului pro-UE din toamna 2024 din Republica Moldova.
Potrivit structurilor judiciare moldovenești, rețeaua masivă de cumpărare de voturi, care ar fi fost orchestrată de Ilan Șor, a fost elaborată de serviciile speciale rusești.
Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din iarna anului trecut de justiția de la Chișinău la Moscova.
Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, acuzații pe care le neagă.