Solicitat să comenteze acest gest, Pleșca a refuzat să discute la acest subiect, menționând doar că este un om credincios.
Deși inițial a acceptat să discute cu jurnalista sursei citate, atunci când a fost întrebat despre finanțarea editării acestei cărți, Valeriu Pleșca a schimbat macazul, invocând că nu este sigur că discută cu un jurnalist.
„Asta nu îmi spune nimic, eu nu vă văd cu video pe telefon. Scrieți un demers și atunci o să vă răspund. Eu sunt om credincios, merg la biserică. Restul nu mă interesează”, a menționat acesta.
Președintele PSDE, Ion Sula, formațiune care l-a înaintat drept candidat la alegerile prezidențiale pe Valeriu Pleșca, a spus că nu cunoaște despre această acțiune a lui Pleșca și nu poate comenta dacă acest lucru ar putea influența imaginea candidatului în cursa prezidențială.
„Nu cunosc. Nu pot să comentez”, a menționat Ion Sula.
Cartea a fost editată în 2018 la Tipografia Centrală. În prefața ei este notat că Valeriu Pleșca „a preluat inițiativa de a edita lucrarea” patriarhului Kirill, iar „cartea a văzut lumina tiparului cu susținerea financiară” a acestuia.
Și Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care se declară un susținător al extinderii influenței ruse în Moldova, a participat la editarea cărții: „o contribuție substanțială la traducerea acestui volum, îndeosebi a termenilor religioși-ortodocși, a avut-o Preasfințitul Marchel”, se arată în carte.
În data de 31 iulie, liderul PSDE, Ion Sula, a anunțat că ex-ministrul Apărării Valeriu Pleșca a fost desemnat candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Decizia a fost criticată de vicepreședintele PSDE Eremei Priseajniuc. El a scris pe Facebook că promovarea unui candidat din afara partidului devalorizează membrii acestuia.
„ …mă simt obligat să îmi exprim nedumerirea și îngrijorarea cu privire la recentele decizii luate de președintele partidului. Promovarea unui candidat din afara partidului pentru alegerile prezidențiale subminează încrederea în procesul nostru intern democratic și devalorizează semnificația membrilor proprii ai partidului, care, după opinia mea, sunt personalități capabile să rezolve orice problemă a țării. De aceea, acest act nu corespunde normelor democratice și demonstrează o lipsă de respect față de propriii colegi și membri”, a scris Priseajniuc.
În vârstă de 65 de ani, Valeriu Pleșca este acum om de afaceri, dar a deținut funcția de ministru al Apărării între anii 2004-2007, și a fost deputat în Parlament în perioada anilor 1998 și 2004.