„Constituția noastră în acest punct este foarte clară. Și această situație este expres prevăzută în articolul 82 din Constituție. Deci nu este cumva o ingerință din partea mea în treburile constituționale, ci este articol de Constituție. Mandatul președintelui se încheie în momentul în care președintele nou-ales depune jurământul. Punct. Fără niciun fel de posibilitate de interpretare”, a subliniat președintele Klaus Iohannis în cadrul unor declarații de presă.
Șeful statului a mai explicat că nu este vorba despre o hotărâre a Curții Constituționale, dar și că nu poate pleca deocamdată din funcție. „Curtea Constituțională nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni care probabil n-au avut timp să citească articolul din lege, chit că e numai un rând. Curtea Constituțională a subliniat că există acest articol și acesta se aplică. Atât. Deci Curtea Constituțională de fapt a spus – atenție, este lege și legea se aplică. Asta a spus Curtea Constituțională și asta fac eu”, a completat șeful statului.
„Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spuen că trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Or, să plec prin demisie, sigur, este posibil și acest lucru, dar n-aș face-o fără o motivație extrem-extrem de solidă, pentru un interes public. Nu pentru interesul unui politician sau alt politician care vrea să se profileze împotriva mea. Aș face-o doar, repet, atunci când ar exista un interes public major care altfel nu se poate rezolva. Deci lucrurile sunt constituțional clare, sunt legal clare, dar, evident, suntem în campanie electorală după campanie electorală și mulți politicieni încearcă să vehiculeze aceste chestiuni în așa fel încât să pară că ei sunt salvatorii națiunii și eu nu”, a mai precizat Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai precizat că speră ca noul guvern să fie format curând. Întrebat când va chema partidele la consultări, a precizat: „Știți bine că sunt negocieri între partide, s-au declarat anumite lucruri, se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt în fond, cele pe care le convoc la Cotroceni, o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem, ci vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puțin în ce privește o persoană care să-mi fie propusă pentru poziția de prim-ministru. Deci în momentul în care ne dăm seama că s-a ajuns în acea etapă voi convoca consultările. Bine ar fi să se miște repede, dar asta, sigur, depinde de cum se negociază între partide”.
Președintele României participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Bruxelles, acolo unde a explicat că va discuta cu partenerii din Consiliul European pentru a înțelege gravitatea situației și necesitatea unor soluții comune în Uniunea Europeană pentru combaterea interferențelor rusești.