Procurorii de la Parchetul General ceruseră achitarea sa, după ce tot aceștia îl trimiseseră în judecată. Decizia Înaltei Curți nu este definitvă şi poate fi atacată cu apel.
Este vorba despre dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2020, la solicitarea procurorilor Parchetului General. Fostul președinte al Senatului a fost acuzat de procurorii Parchetului General că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.
Pe 9 noiembrie 2021, Parchetul General s-a răzgândit şi a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.
Atunci, procurorul de şedinţă a declarat că textele de lege în baza cărora Tăriceanu a fost trimis în judecată „generează confuzie” şi a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.
Avocatul care l-a apărat pe Tăriceanu în acest proces este fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi fostul senator PSD Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale, dar și acesta a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia instanței poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.