„Trebuie să te prezinți la un spital în primele șapte zile de la debutul simptomelor, trebuie să ai saturația de oxigen bună, trebuie să ai una din comorbidități – dacă ești obez, ai hipertensiune, ai tiroidită autoimună – te poți prezenta la un spital, primești perfuzia cu anticorpi monoclonali și este tratamentul care este de elecție în acest moment de la primele simptome de boală. Din punctul meu de vedere, asta este direcția către care trebuie să ne îndreptăm în tratamentul pacienților noștri, cu condiția ca ei să vină pentru perfuzia respectivă la spital”, a spus Beatrice Mahler la Europa FM.
Ce pacienți trebuie să primească tratament cu antiviralele?
Tratamentul cu antivirale este recomandat de la început, în momentul în care pacientul are febră, dureri musculare, cu mențiunea că în acest moment, în România, nu avem decât antivirale care nu sunt cu destinație certă pentru infecția SARS-CoV-2, dar și-au dovedit într-o oarecare măsură utilitatea la acești pacienți. Așteptăm antiviralele despre care tocmai aflăm vești zilele acestea.
Din punctul meu de vedere, tratamentul antiviral, așa cum și recomandă ghidurile, se administrează excluzând formele ușoare – dacă faci un pic de febră și cedează cu Paracetamol și starea generală se ameliorează nu mai ai de ce să iei un tratament care, până la urmă, are și efecte adverse”, a explicat Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler: „Oxigenul nu arde plămânii. Introducem oxigen în concentrație mare pentru a obliga plămânul să respire cu zone mai puțin folosite”
Întrebată despre vehiculata idee că oxigenul arde plămânii, Beatrice Mahler a spus că: „Oxigenul nu arde plămânii. Dacă ar arde plămânii, fiecare respirație pe care am trage-o în piept ne-ar arde. Folosim o concentrație mare de oxigen atunci când întâmpinăm furtuna de citokine, deci o parte de plămân nu mai funcționează. Și atunci, în restul de săculeți în care se află aer, medicul trebuie să ducă o cantitate mai mare de oxigen pentru ca celulele roșii să aibă din abudență acest gaz. Când plămânul este bolnav, afectarea pulmonară se produce în jumătatea inferioară a plămânilor, care este folosită în respirație, când introducem oxigen în concentrație mare, obligăm plămânul să respire cu zonele mai puțin folosite”.