Este vorba despre pasajele supraterane de la Chiajna, pe Centura București, și Strejnic, pe DN 1 Centura Ploiești (Vest).
Alte două pasaje vor fi proiectate la Slobozia și la Malnaș, pe DN 12 Sfântu Gheorghe (județul Covasna) – Băile Tușnad (județul Harghita).
Pentru fiecare dintre cele patru pasaje ofertele la contractele pentru studiile de fezabilitate au venit de la firmele de proiectare Asocierea Infranova Soluții Tehnice În Construcții SRL – Irimat Cons SRL (România) respectiv TQM Management SRL (România). Finanțarea prin PNRR pentru proiectarea preliminară și apoi execuție va fi asigurată prin PNRR, componenta transport sustenabil și siguranță rutieră.
,,COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliența, au convenit în data de 04.08.2023, încheierea Contractului de Finanțare nr. 35 pentru proiectul “Elaborare Studiu de fezabilitate și Proiect pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire pentru 4 pasaje rutiere denivelate pe rețeaua de drumuri naționale” în vederea acordării finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 4. Transport sustenabil; Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investiția I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră”, se arată într-un comunicat al companiei.
Obiectivul general al proiectului este creșterea mobilității pe rețeaua de infrastructură rutieră TEN-T, asigurând creșterea gradului de siguranță rutieră în aria de incidență a localităților Chiajna, Dragomirești, Bărcănești, Băicoi, Slobozia, Malnaș, prin scăderea numărului de accidente rutiere și fluidizarea traficului.
Durata de realizare a Studiilor de Fezabilitate este patru luni, iar alte două luni sunt pentru autorizarea lucrărilor (PAC).
Autostrada Unirii. Când ar putea fi desemnat constructorul secţiunii Târgu Mureş – Miercurea Nirajului
Câştigătorul contractului pentru construirea secţiunii de autostradă Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, parte din Autostrada Unirii, ar putea fi desemnat în prima parte a lunii septembrie, estimează directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Acesta a prezentat stadiul proiectelor celor trei secțiuni ale autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț.
„Pas important pentru construcția secțiunii Miercurea Nirajului-Leghin a A8! Am avut astăzi o ședința de lucru în care am discutat despre finalizarea și predarea către CNAIR a Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin. Prestatorul (Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial S.A) și-a asumat că va înainta rapid toată documentația astfel încât până la sfârșitul lunii august ea sa fie avizată de Consiliului Tehnico- Economic al CNAIR.”, a transmis oficialul CNAIR pe pagina sa de Facebook.