Apărătorii lui Ionel Arsene sunt Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care vorbesc despre ”riscul actual de persecuție politică (…) al cel mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție”.
Avocații susțin că Arsene ”suferă de grave patologii de natură neuropsihiatrică” fapt constatat de ”Dr. Nicolò Falchi Delitala neuropsihiatru al Spitalului S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo psiholog criminalist din Roma specializat în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu cardiolog specialist al Spitalului S. Giovanni din Roma”, mai transmite publicația italiană.
Avocații invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că Arsene suferă de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România:
- ”Între timp, în interesul pârâtului, acesta a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )”.
Ministerul Justiției a anunțat sâmbătă că fugarul Ionel Arsene, fostul președinte PSD din Neamț condamnat definitiv la închisoare, va fi extrădat din Italia, în vederea executării pedepsei.
Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui autorităților din România. Hotărârea este definitivă. Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, potrivit portalului instanțelor. Procesul a început încă de acum cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.
Imediat după condamnare, Ionel Arsene (poreclit ”Ciorăpel”) a fost exclus din PSD. Arsene a fost unul dintre cei mai influenți baroni locali din PSD, reușind să își impună apropiați în puncte-cheie din administrația centrală și guvern.
Context
Dosarul lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea ANI astfel încât Agenția Națională de Integritate să constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culiță Tărâță, la vremea respectivă președinte PSD al CJ Neamț.
Potrivit unui referat DNA, Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017. Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu. Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul lui Dan Turturică, redactor șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi livrat alte 15.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Turturică. În schimbul banilor, ziaristul urma să publice articole denigratoare pentru Culiță Tărâță în România liberă.
Potrivit DNA, în iulie 2015, Arsene ar fi cerut și un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adică în jur de 3 milioane de lei, de la reprezentanții firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași. Arsene urma să îi determine pe șefii de la Administrația Națională Apele Române să aloce suma respectivă pentru finalizarea contractelor dintre compania din Iași și administrațiile bazinale.
Arsene și-ar fi folosit influența asupa secretarului de stat Iulian Jugan de la Ministerul Apelor astfel încât Apele Române să aloce suma de 60 de milioane de lei pentru contractele cu firma Construcții Hidrotehnice SA din Iași.
Ionel Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și într-un al doilea dosar penal. Potrivit DNA, în iunie 2015, Arsene, pe atunci parlamentar și lider al PSD Neamț, ar fi intervenit pe lângă primarul din comuna Icușești asfel încât firma care construia școala din localitate să subcontracteze lucrările de tâmplărie către o firmă agreată de Arsene. În februarie 2019, Tribunalul Neamț a conexat cele două dosare, apoi a trimis cazul la Tribunalul Bacău.