Judecătorii care au luat în considerare cazul lui Ilan Shor, care conducea partidul Shor, organizatorul protestelor antiguvernamentale în Moldova, le-au permis avocaților pe care i-a angajat din Marea Britanie să participe la proces.
„În timpul ședinței, apărarea a cerut instanței să permită avocaților din Marea Britanie să îl reprezinte în proces. În ciuda protestului procurorilor, instanța le-a permis să intre în proces și le-a dat termen până pe 13 februarie să se familiarizeze cu materialele dosarului penal. Următorul audierile au fost programate pentru 13 și 20 februarie”, se arată în comunicat. mesaj postat miercuri pe site-ul Parchetului Anticorupție al Republicii Moldova. Anterior, Shor a spus că drepturile sale vor fi protejate de compania britanică BCL Solicitors LLP. Reprezentantul acesteia, avocatul lui Shor Shol, David Brasil, a declarat că reprezentanții partidului Shor au informat apărarea despre încălcarea drepturilor fundamentale ale clientului său, care au avut loc deja și care nu sunt permise în Marea Britanie.
Protestele partidelor de opoziție au început în Moldova vara trecută, cerând demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului Nataliei Gavrilița, care sunt acuzați că nu au făcut față crizei economice și creșterii prețurilor. Protestatarii subliniază inflația record în ultimii 20 de ani (34% pe o bază anuală), refuzul autorităților de a negocia cu Rusia prețuri mai bune la gaze, precum și presiunea politică asupra reprezentanților opoziției. Câțiva dintre liderii săi, inclusiv fostul președinte Igor Dodon, vicepreședintele partidului Shor Marina Tauber, au fost arestați și au fost deschise dosare penale împotriva a aproximativ jumătate dintre deputații socialiști din parlament.
În octombrie, forțele speciale ale poliției au dispersat cu forța tabăra de corturi a protestatarilor, pe care au instalat-o în parcul dintre clădirile parlamentului și ale administrației prezidențiale. Atunci, zeci de susținători ai partidului Shor au fost reținuți de oamenii legii moldoveni. Anterior, parlamentul moldovean i-a deposedat de imunitatea parlamentară pe membrii partidului Shor, care în iunie 2017 a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru suspiciunea de implicare în retragerea a 1 miliard de dolari de la trei bănci moldovenești. Scandalul a provocat proteste în masă, căderea a două guverne și prăbușirea coaliției de guvernământ a partidelor pro-europene, care s-a bucurat de sprijinul SUA și al UE. Shor a contestat verdictul și a fost plasat sub control judiciar în așteptarea deciziei finale a judecătorilor. În acest timp, a devenit primarul orașului Orhei, a înființat un partid cu nume propriu și l-a condus în parlament, devenind deputat.