Și specialiștii din Țările de Jos atrag atenția că Moscova își intensifică acțiunile hibride împotriva Europei iar ritmul înarmării Moscovei este mai mare inclusiv decât al Statelor Unite.
Armata rusa ar putea invada Republica Moldova și ar putea ajunge la Chișinău în câteva zile, avertizează fostul șef ar serviciilor militare de informații din Republica Moldova, Iurii Briceag.
Fostul oficial, care a condus doi ani serviciile de informații, a declarat pentru Kyiv Post că nu sunt simple speculații ci rezultatul analizelor, în contextul situației de pe frontul din Ucraina.
Nu cred că Ucraina poate pierde. Dar, dacă ruşii reuşesc să treacă şi să ocolească Odesa, ei ar putea ajunge în Transnistria. Ei au acolo, deja, echipamente şi trupe. În câteva zile, ei ar putea ajunge la Chişinău. Sunt ameninţări foarte reale şi trebuie să le tratăm cu seriozitate.
Iurii Briceag compară Transmistria cu Coreea de Nord și avertizează că acest teritoriu este parte a războiului hibrid declanșat de Rusia.
Rusia a încercat o schimbare de regim la Chișinău fără intervenție militară și a investit foarte mulți bani în economie, partide politice și mass-media pentru a cumpăra voturi, a atras atenția fostul oficial moldovean. Este un război hibrid de tip nou, avertizează ofițerul.
Un avertisment asemănător vine din partea șefului serviciilor de informații militare din Olanda.
Peter Reesink, șeful Serviciilor de Informaţii Militare din Olanda: Federaţia Rusă a încercat să aibă acces la sistemele de control ale unui serviciu public cu o anumită intenţie. Este pentru prima dată când observăm aşa ceva la acest nivel. În afara exemplelor unor atacuri cibernetice importante asupra unor partide politice și companii de transport public, iar acestea au fost mai mult sau mai puţin apropiate de alegerile europene.
De asemenea, Olanda este îngrijorată de ritmul accelerat de înarmare al Rusiei.
Peter Reesink, șeful Serviciilor de Informaţii Militare din Olanda: Dacă priviţi la viteza cu care Rusia îşi măreşte complexul militar, echipamentele, artileria, este mult mai mare decât a noastră, în Europa, chiar şi faţă de SUA.
Oficialul olandez este de părere că ritmul de înarmare al Moscovei provoacă o ferestra de vulnerabilitate pentru Europa și propune o creștere a operațiunilor de dezvoltare a capacităților militare pentru a egala sau măcar descuraja Rusia.