Din cauza creşterii alarmante a infectărilor, Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a decis deschiderea unui centru de evaluare a pacienţilor la nivelul fiecărei unităţi medicale din judeţ.
Este vorba despre Spitalul Municipal Feteşti, centrul se află în Ambulatoriu, cu program de lucru de 8 ore/zi, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de numărul de pacienţi, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei, centrul a fost stabilit în cadrul zonei de spitalizare de zi, cu program zilnic de la 07.00-15.00.
La Spitalul Judeţean Slobozia, centrul se află în incinta dispensarului TBC, cu program marţi, joi şi vineri, de la 030-14.300, şi Spitalul Municipal Urziceni, la parter, în vecinătatea CPU, cu program de la 08.15.00.
Astfel, în fiecare spital va funcţiona un centru de evaluare COVID-19.
Aici, pacienţii cu simptome specifice infecţiei provocate de SARS-CoV-2 vor fi consultaţi, iar în funcţie de starea de sănătate vor fi internaţi sau trataţi la domiciliu. Conform DSP Ialomiţa, fiecare centru va fi coordonat de către un medic. În prezent, în judeţ, pentru tratarea bolnavilor cu SARS CoV-2, sunt disponibile 130 de paturi în toate cele patru spitale. Acestea sunt însă destinate formelor uşoare şi medii.
În privinţa formelor grave, care au nevoie de îngrijiri medicale în secţiile ATI, singurele paturi disponibile sunt cele 8 ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Cresc alarmant infectările
Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la nivelul judeţului Ialomiţa, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 20547, fiind înregistrate 52 de noi cazuri faţă de ziua de vineri, 21 ianuarie a.c., când au fost înregistrate 20495 de cazuri. Incidenţa la 14 zile înregistrată la nivelul judeţului Ialomiţa este de 2,36/1000 de locuitori.
Tot pentru gestionare cât mai eficientă a pandemiei, spitalul din Slobozia va îngriji pacienţii cu SARS COV-2 în unităţi mobile. Echipamentele de înaltă performanţă, care vor fi instalate în curtea spitalului din Slobozia, vor fi achiziţionate din bani europeni. Investiţia se ridică la 14 milioane de lei
Cele trei unităţi mobile de tratament sunt compuse din containere extinse, cu o capacitate de 12 paturi fiecare. Acestea vor fi amplasate în curtea exterioară a spitalului, fiind dotate cu: ventilatoare, rampe de gaz medical, monitoare de funcţii vitale, defibrilatoare infuzomate şi injectomate.
Prin acest proiect va fi suplimentat cu 36 numărul de paturi la terapie intensivă şi va creşte, astfel, capacitatea de gestionare a crizei sanitare COVID-19.
„Practic încercăm să delimităm zona de abordare a patologiei COVID-19 pentru a evita riscurile în viitor. În acest moment, medicii tratează într-o zonă comună patologia COVID şi non-COVID. Este o soluţie mobilă pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, care urmăreşte două componente: una de creştere a capacităţii de reacţie a unităţii la problematica COVID-19 şi a doua componentă foarte importantă pe care am urmărit-o este pe partea de durabilitate ”, a explicat Liviu Patrichi, managerul unităţii medicale.
Citeste mai mult: adev.ro/r69own