Atacurile activiștilor de mediu asupra operelor de artă fac deliciul posturilor de televiziune, care nu se mai satură să spună că mari capodopere au fost vandalizate.
Realitatea este că niciuna dintre picturile atacate nu a fost distrusă și nici măcar deteriorată pentru că ele sunt protejate de geamuri antiglonț în toate marile muzee ale lumii. Ultima „victimă”, „Nașterea lui Venus”, capodopera de secol XV a lui Sandro Botticelli aflată în Galeriile Uffizi din Florența, a fost ținta grupării activiste pentru mediu Ultima Generazione. Doi activiști au lipit imagini cu distrugeri ale mediului pe panoul de sticlă care protejează pictura.
Alianța studențească și-a ales titulatura de Ultima Generazione pentru că se consideră ultima generație înainte de atingerea unui punct de inflexiune în sistemul climatic al Pământului. Fotografiile pe care le-au pus peste „Nașterea lui Venus” înfățișau un oraș toscan inundat. Ei acuză Guvernul că, în loc să se ocupe de „probleme reale”, precum inundații și incendii, „face legi absurde”. Activiștii au fost scoși din galerie și duși la o secție de poliție.
Nu este infracțiune
Nu este însă pentru prima dată când Galeriile Uffizi din sunt ținta activiștilor. În 2022, tot o pânză „Primavera”, a lui Boticelli a fost vizată. În noiembrie 2023 însă, un judecător din Florența a decis că cei doi activiști care și-au lipit mâinile de geamul care proteja opera nu s-au făcut vinovați de comiterea unei infracțiuni. Recent, parlamentul italian a aprobat o lege care prevede sancțiuni mai mari pentru cei care deteriorează monumente și situri culturale.
Protestele legate de climă s-au întețit în ultimii ani. Cel mai recent, două capodopere din muzee franceze au fost vizate de activiști – „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci și „Le Printemps” a lui Monet au fost stropite cu supă. Ambele erau protejate de geamuri securizate și nu au pățit nimic.
Marea majoritate a comentatorilor se dezic de aceste tipuri de acțiuni. Chiar și unii ecologiști spun că nu înțeleg atacurile asupra operelor de artă. Cu toate acestea, mediatizarea pe care acestea o primesc aduce problema protecției mediului pe agendă mai mult decât discuțiile tehnice cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră și ne arată starea de spirit a unei generații extrem de îngrijorate pentru propriul viitor. La rândul lor, televiziunile le speculează pentru audiență. Cât de legitime sunt aceste acțiuni, dacă ele aduc în discuție o problemă reală?
Poarta Brandenburg, mânjită cu vopsea
Chiar dacă până acum, picturile nu au fost deteriorate de activiști, un atac asupra Porții Brandenburg din Berlin a lăsat monumentul mânjit de vopsea. Autoritățile locale germane au spus că lucrările de curățare vor costa 35.000 de euro, plătiți de compania de asigurări și imputați apoi activiștilor. 46 de persoane au fost reținute și li s-au întocmit dosare penale. Un parlamentar a comentat că „ideal ar fi fost să îi punem să își curețe mizeria singuri, sub îndrumări profesionale stricte”.
Citește și: Raport: Este plasticul cu adevărat reciclabil?