Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, anchetat în mai multe dosare penale în țara sa și fără nicio funcție în prezent în instituțiile statului, a subliniat jurnaliștilor, în timpul unui protest antiguvernamental din data de 22 februarie de la Chișinău, că „noi suntem eurosceptici. Noi suntem suveraniști”.
Socialistul nuanțează insistent că partidul pe care-l conduce este suveranist, iar discursul său are asemănări cu cel al prorusului Călin Georgescu, după ce suveranistul a fost votat masiv în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut din România.
,,Noi, socialiștii, suntem suveraniști, spre deosebire de majoritatea celorlalte partide, care sunt integraționiste.Noi pledăm pentru respectarea interesului național, menținerea libertății statului nostru atât în acțiuni, cât și în decizii”, a notat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
De exemplu, Igor Dodon a criticat sprijinul de 1,9 miliarde de euro oferit țării sale de UE, subliniind că „nu este un ajutor real, ci încă un pas spre îndatorarea excesivă a țării”, și că, dacă PSRM va ajunge din nou la guvernare, va găsi posibilitatea de a dezvolta țara și fără bani europeni, afirmând anterior același lucru și Călin Georgescu, care a accentuat că România nu are nevoie de fondurile europene pentru a se dezvolta.
Mai mult, liderul PSRM nu doar că promovează mesaje asemănătoare cu cele ale suveranistului Călin Georgescu, ci este și apărătorul înverșunat al fostului candidat la alegeri, criticând respingerea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale.
,,Rețeaua sorosistă a testat mai întâi în Republica Moldova tactica excluderii candidaților incomozi din cursa electorală. Și aceste abuzuri antidemocrate au fost susținute tacit de ambasadele occidentale. Acum vedem că aceeași tactică este aplicată abuziv în România. Iar oficialii europeni “tac strategic” și de această dată sau chiar încurajează derapajele antidemocrate și anticonstituționale. Sorosiștii și globaliștii au înțeles că nu mai pot păstra puterea prin vot democratic, ci doar cu ajutorul manipulărilor, a propagandei și a dictaturii. Iar domnul Călin Georgescu e una dintre victimele rețelei sorosiste care a acaparat o parte a lumii civilizate, a capturat instituții și influențează puterea statelor peste voia cetățenilor, în pofida alegerii lor”, a notat Igor Dodon, fostul președinte al țării vecine și actualul lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), pe internet.
Opinia experților
,,Adevărul” a vorbit cu Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), și Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea spațiului informativ a Comunității WatchDog.md, despre retorica tot mai suveranistă a lui Igor Dodon, liderul PSRM, precum și asemănările dintre mesajele sale cu cele a lui Călin Georgescu, fostul candidat la Președinția României.
Vadim Pistrinciuc consideră că elementele comune dintre discursul lui Igor Dodon și cel al lui Călin Georgescu nu sunt coicidențe, ci încercări ale socialistului moldovean de a copia un discurs care nu se potrivește cu realitatea Republicii Moldova, subliniind că Igor Dodon promovează interesele Kremlinului, nu suveranitatea țării sale.
Chișinăul, sub influența politică a Moscovei
,,Nu, nu este o coincidență (n.r.-asemănările dintre discursul lui Igor Dodon și Călin Georgescu). Este o situație bizară aș spune, fiindcă acțiunile dumnealui sau promisiunile politice pe care le face nu sunt deloc suverane. Deci, ce își propune el este includerea Republicii Moldova într-un spațiu politic al Federației Ruse și asta nu este suveranism. Cred că din disperarea lui de a avea iarăși o poziție publică bine văzută, el încearcă să reproducă ceea ce se vorbește în România, încearcă să copieze, însă nu trezește decât amuzament, fiindcă el este departe de suveranism și de alte chestii. Mai degrabă, aș spune chestii de incompetență politică și lipsă de respect față de proprii votanți, și de cetățenii”, a afirmat directorul executiv al IPIS.
,,De fapt, Igor Dodon a promovat suveranismul înainte de apariția lui Georgescu, doar că acum el a revenit la retorică această, mult mai agresivă, deci distanțare tot mai mare de Uniunea Europeană și apropierea de Rusia. Ceea ce noi trebuie să știm este că Republica Moldova este un stat suveran, conform Constituției și de fapt suveranismul promovat de Dodon este unul distorsionat. El nu vrea ca Republica Moldova să fie suverană, ci ca aceasta să revină sub influența Federației Rusia. Și este evident că, pe fundalul în care, în tot mai multe țări europene apar astfel de politicieni suveraniști, de fapt susținuți foarte mult de Moscova, Dodon își setează retorica anume pe această undă de suveranism, care de fapt într-o eră a globalizării nu are niciun sens și este o formă de izolaționism mai mult”, a detaliat Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea spațiului informativ a Comunității WatchDog.md.
Rodica Pîrgari mai accentuează că liderul PSRM, Igor Dodon, a preluat o parte din retorica lui Călin Georgescu, inclusiv atacurile asupra ONG-urilor și discreditarea Uniunii Europene și NATO.
,,Chiar îmi amintesc un mesaj pe care el (n.r.-Igor Dodon) tot îl repeta insistent și care era, de fapt, aberant, mai exact Georgescu care spunea: Maia Soroș Sandu, iar Igor Dodon a repetat insistent chestia aceasta. Adică are aceeași retorică în care sunt discreditate ONG-urile după ce s-a întâmplat cu închiderea USAID în SUA, când a fost un val de de discreditare a ONG-urilor. Și anume ideea asta este preluată, inclusiv de Dodon”,a adăugat experta Comunității WatchDog.md.
Reprezentanta WatchDog.md mai susține că discursul lui Igor Dodon, prin care îl copiază pe Călin Georgescu, este unul de propagandă.
,,Discursul lui Georgescu și al politicienilor care se numesc suveraniști este un discurs al propagandei, este copiat, bazându-se pe distanțarea de Uniunea Europeană, mai exact că Uniunea Europeană nu are viitor. Pe faptul că NATO este o alianță agresivă și că, spre exemplu, România ar trebui să iasă din NATO. Și pe fundalul ăsta evident că și Igor Dodon continua retorica pe care el o are, dintotdeauna, că Moldova se militarizează”, a precizat Rodica Pîrgari.
,,O încercare nereușită”
Vadim Pistrinciuc consideră că retorica lui Igor Dodon, susținută de un aparat propagandistic prorus, dăunează imaginii Republicii Moldova și manipulează cetățenii moldoveni.
,,Eu consider că asta este o încercare nereușită de a copia un discurs politic care nu aparține acestui spațiu. Și asta demonstrează în genere ce fel de politician este Igor Dodon. El reprezintă interesele unui stat străin care actualmente se află în război în vecinătatea noastră. Ceea ce promovează Igor Dodon este politica unui alt stat. El vrea să fie curmate drepturile cetățenilor, vrea să fie afectată proprietatea cetățenilor, vrea să bage țara sub influența Federației Rusiei. Asta este, din păcate, lucrul pe care Igor Dodon nici nu-l ascunde, deci o spune public. Dacă mă întrebați pe mine, pur teoretic, deci când spui suveranism, deci tu vrei să fii suveran, deci nu depinzi de alții, dar pe de altă să promovezi interesele altui stat este minciună și prostie. O lipsă de respect față de proprii cetățeni și față de propriul stat. Din păcate, periculos pentru imaginea țării. Fiind flancat de aparatul propagandistic, sponsorizat în mare parte de diferiți actori ruși, el afectează cultura politică, afectează gândirea multor cetățeni și trebuie să recunoaștem că mulți sunt manipulați de astfel de lucruri. Dar vreau să spun că, deseori, ceea ce spune domnul Dodon, chiar poate să aducă mai multă daună cetățenilor. De exemplu, recent, a spus că Moldova trebuie să vadă pretenții teritoriale față de Ucraina. Vreau să vă spun că aceasta este o invitație la război pe care o face domnul Dodon, din păcate. Și îmi pare foarte rău, chiar, polician prorus fiind, spunând aceste lucruri, să joacă cu cu chestiuni fundamentale de pace și război si el, într-adevăr, vrea cat mai rău proprii țări, daca spune acest lucru”, a mai spus directorul executiv al IPIS.
,,Vrea să fie pe val”
Ambii experți afirmă că promisiunile și acțiunile sale nu reflectă interesele Chișinăului, iar prin suveranismul declarat în public, Igor Dodon încearcă să-și recapete poziția politică de altădată, precum și să adune voturi cât mai multe pentru formațiunea pe care o conduce în timpul alegerilor parlamentare din toamna acestui an din Republica Moldova.
,, Îl copiază pe (n.r.-Călin Georgescu pentru că vrea să fie pe val. Nu cred că poate să conteze foarte mult (n.r.-alegători), pentru că de fapt oamenii de la noi știu cine este Dodon, el are un anumit electorat, în jur de să zicem, 25-30%. Chiar dacă Dodon își schimbă de la alegeri la alegeri retorica, adică dacă la alegerile prezidențiale îl susținea pe Alexandr Stoianoglo și era, și cu Estul și cu Vestul, acum el a trecut iarăși la retorica mult mai agresivă și promovează distanțarea de UE tot mai mult și apropierea de Rusia, nu contează care va fi mesajul lui, el are un anumit electorat care îl va vota așa sau altfel”, a conchis Rodica Pîrgari, experta în monitorizarea spațiului informativ a Comunității WatchDog.md.