Inflația anuală a prețurilor de consum ajunsese de altfel la 67% în februarie în Turcia, în creștere de la puțin sub 65% în ianuarie.
Mișcarea a fost începută în social media de numeroase persoane care s-au plâns că nu mai au ce mânca din cauza inflației și a dificultăților financiare, aceștia primind chiar și ajutorul unor figuri publice din Turcia. Două dintre acestea au fost jurnaliștii Cengiz Erdinç și Sevilay Yılman.
Sevilay Yilman a mers chiar până acolo încât să le ceară protestatarilor să nu meargă la restaurante în wekkend-ul protestului nici măcar dacă sunt invitați, explicând că este necesar ca oamenii să-și arate puterea în fața patronilor de localuri.
Mai mult, organizatorii protestului și susținătorii acestuia au spus că multe afaceri din această țară profită de inflație pentru a-și maximiza profiturile.
Exemplul turcilor ar putea fi urmat de asemenea și de români, cu atât mai mult cu cât și la noi în țară barurile și restaurantele au început să practice prețuri exporbitante, cu mult peste puterea de cumpărare a românilor.
Așa cum bine știm, însă, românii nu se revoltă aproape niciodată din proprie inițiativă, ci mult mai degrabă atunci când le ajunge cuțitul la os. Având în vedere însă cât de pline sunt cafenlele și restaurantele, cel puțin în București, acest lucru ar putea să nu se întâmple prea curând.
Chiar și așa, însă, având în vedere cât de mult au crescut prețurile, nu te poți întreba dacă toți acești oameni nu ies în oraș cu ultimii bani din buzunar, doar pentru a fi văzuți, paradoxul românesc al sărăciei care merge mână în mână cu consumul foarte ridicat arătând, încă o dată, că comportamentul social al românilor nu se înscrie în niciun fel în tabloul general din regiune.