Ministerul Apărării a pregătit o serie de modificări și completări la legea privind pregătirea populației pentru apărare, iar una dintre prevederi se referă la adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile MApN, respectiv la crearea cadrului legal pentru participarea sa la pregătirea militară de bază.
În aceste condiții, pe timp de pace, cetățenii români cu domiciliul stabil în țară, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea să solicite la MApN participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.
Propunerea legislativă stipulează că, pe perioada pregătirii militare de bază, militarii voluntari vor beneficia de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de idemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, și se vor supune prevederilor legale și regulamentelor militare.
Altfel spus, soldații voluntari vor primi o soldă lunară de aproximativ 3.000 de lei, cu toate sporurile aferente, iar la finalizarea programului vor încasa o indemnizație echivalentă cu trei câștiguri salariale medii brute, o sumă care se ridică la 18.285 de lei. Odată încheiat stagiul, persoanele respective vor fi luate în evidența centrelor militare și introduse în rezerva operațională.
În plus, același proiect își propune să ofere cadrul legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.
Printre altele, MApN a anunțat că și, „prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state”. Spre exemplu, un tânăr care a efectuat un stagiu de serviciu în Legiunea Străină, una dintre cele mai redutabile forţe militare ale armatei franceze, va fi luat automat în evidenţă ca rezervist de autorităţile militare din România.