Dar mulţi dintre ei spun că nu au de gând să îşi caute de lucru. Timp de 3 luni au învăţat totuşi cum să îngrijească legume şi cum să crească animale. În final însă, diploma pe care o vor primi o vor pune acasă, pe perete. Şi vor trăi tot din ajutoare sociale.
La capătul unei ulițe din comuna Probota, județul Iași, locuiește Valentin, un bărbat în toată firea, de 44 de ani, dar care nu a avut niciodată un loc de muncă, trăiește din alocația copiilor și ajutorul social.
Lunar, încasează de la stat un venit total de puțin peste 1.000 de lei. Bani suficienți, spune el, cât să ducă o viață decentă, la țară. A fost la cursurile organizate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar la final a luat și notă mare.
Întrebat ce a învățat la curs, Valentin Leonte a răspuns: “Când se montează vaca, când se montează purcelul, la ce dată umblă, la câte luni, despre agricultură, când se seamănă, când se recoltează, cu ce se stropește”.
Cât despre căutarea unui loc de muncă, bărbatul a spus că o să o facă dacă va fi nevoie.
Inspectorii de la forțele de muncă au instruit peste 200 de oameni din mediul rural, cei mai mulți din comuna Probota. Au făcut cu ei în special cursuri din domeniul agricol și zootehnie.
Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: ”Aceste cursuri s-au adresat persoanelor beneficiare de venit minim garantat, care nu au o ocupație și după terminarea acestui curs, ele vor avea o șansă mai mare de angajare. Cine refuză să urmeze cursurile oferite gratuit de statul român riscă să rămână fără ajutorul social, care poate ajunge și la 500 de lei lunar”.
Cine refuză să urmeze cursurile oferite gratuit de statul român riscă să rămână fără ajutorul social, care poate ajunge şi la 500 de lei lunar.