Secretarul de stat MAI Raed Arafat, care a sosit la fața locului, a fost lovit de suflul exploziei.
„Explozia și mingea asta mare de foc au avut un impact la o distanță destul de mare. Eram la o distanță și am simțit pe spate, că mergeam spre partea opusă pentru a discuta cu cineva, și la momentul respectiv când s-a auzit și am simțit căldura care a venit era parcă cineva pune pe tine fierul de călcat. Mai mulți au fost afectați, dar nu a fost afectat nimeni civil în a doua explozie. Asta înseamnă că în zona respectivă civilii n-au mai avut acces, pentru că de la început s-a stabilit un perimetru și avem civili care insistă să treacă, să filmeze, inclusiv jurnaliști. Sunt unii care n-au înțeles că n-au de ce să intre în zona respectivă. Și totuși insistau să intre și au fost împiedicați”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
Bilanţul şi starea victimelor după exploziile în lanţ de la Crevedia
Doi oameni, soț și soție care locuiau lângă stația GPL și făcuseră adrese peste adrese despre activitatea periculoasă a depozitului ilegal, au murit. Femeia a fost carbonizată, iar bărbatul a murit de inimă când și-a văzut soția arsă.
12 dintre cei 58 de răniți în explozia stației GPL din Crevedia au fost transferați deja în străinătate, pentru că la aproape 8 ani de la tragedia Colectiv, România încă nu are un centru pentru marii arși.
Răniții de la stația GPL, dintre care 43 sunt pompieri, au ajuns la spitale din Norvegia, Germania, Austria, Belgia și Italia. Vorbim inclusiv de un pacient care a suferit arsuri de 80% din suprafața corpului.
În total, nouă țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia) s-au oferit să primească pacienți prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UEEN.