Salarii majorate, dar mai mici decât precedentele. Se poate în România
Acum doi ani a intrat în vigoare o lege care interzice angajatorilor să țină lucrătorii mai mult de doi ani pe salariul minim pe economie. Termenul a expirat acum, așa că angajaților în această situație trebuie să li se crească salariile, explică Digi24.
Numai că, anul trecut, Guvernul a decis ca 200 de lei din salariul minim pe economie să fie scutiți de anumite impozite. Cum salariile acestor angajați vor depăși minimul pe economie, ei nu vor mai beneficia de această scutire și vor trebui să dea mai mulți bani statului.
De exemplu, un angajat plătit cu minimul pe economie primește în mână 2.079 de lei. Dacă are doi ani vechime, angajatorul e obligat să-i crească salariul. Numai că, în acel moment, salariatul nu va mai beneficia de scutirea de impozit pentru 200 de lei și, deși i-a crescut salariul, va primi de fapt mai puțini bani cu aproximativ 80 de lei. Deci statul primește mai mulți bani, iar angajatul mai puțini, deși, teoretic, are acum un salariu majorat.
Ca angajatul să primească, totuși, și în realitate mai mulți bani, nu doar pe hârtie, ar trebui ca patronul să-i crească salariul cu 150 de lei.
Măsurile politice proaste în economie înseamnă concedieri și falimente
„Politicienii noștri nu s-au gândit că au dat o lege într-o direcție, după care au dat o lege în direcția opusă. În mod foarte clar, vor fi angajați care vor fi dați afară și nu vor fi reangajați, care vor începe să lucreze iar la negru sau care își vor pierde locurile de muncă. Deci, ne aflăm într-o situație în care statul are eventual ceva de câștigat în urma acestor legi, însă angajații și angajatorii au doar de pierdut sau dureri de cap suplimentare cu care se confruntă la început de an”, a declarat, pentru Digi24, Christian Năsulea, profesor de economie mondială.