În urma unui control efectuat în cursul lunii aprilie a acestui an, ANAF a identificat un român care a vândut fier vechi pe teritoriul statului francez. Potrivit Fiscului, în 2020 şi 2021, acesta ar fi comercializat baterii cu plumb şi diverse alte obiecte care conţineau cupru, aluminiu, oțel inoxidabil, alamă etc. Cum activitatea sa a avut continuitate, bărbatul trebuie să plătească acum impozit pe venit, CAS şi CASS.
Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele care câștigă bani în mod regulat din vânzarea de fier vechi sunt asimilate celor care obțin venituri independente și, drept urmare, trebuie să plătească taxe și impozite.
Inspectorii ANAF spun că bărbatul care vindea fier vechi în Franţa ar fi trebuit să să înregistreze, adică să îşi facă o firmă, de exemplu un PFA, şi să depună anual Declaraţia Unică privind venitul realizat, mai ales că activitatea sa a avut continuitate, lucru pe care nu l-a făcut, scrie HotNews.
Acum, Fiscul l-a pus la plata impozitului pe profit, CAS și CASS (în acei ani era vorba despre un singur plafon de 12 salarii minime) şi, probabil, penalităţi, deşi, potrivit sursei menţionate, documentul ANAF nu precizează nimic în legătură cu dobânzile și penalitățile de întârziere. De altfel, instituţia nu a oferit nici detalii despre identitatea persoanei respective şi nici despre cât trebuie să plătească.
Potrivit ultimelor reglementări în domeniu, ar putea beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e mai puţin.
Vă reamintim că la începutul acestui an ANAF a desfăşurat mai multe activităţi la firme sau persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi comerciale cu fier vechi şi a descoperit un prejudiciu la bugetul statului de peste 5,4 milioane de lei reprezentând impozit pe profit pentru operaţiuni nedeclarate.