„Federația Rusă nu este departe, este la câteva zeci de kilometri. Suntem norocoși că Ucraina a rezistat acestei agresiuni și nu le-a permis să se apropie de Odesa. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, cu siguranță am fi fost martorii unui atac militar al Federației Ruse asupra Republicii Moldova din regiunea transnistreană. În momentul acela Republica Moldova nu era suficient de pregătită”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România.
Ambasadorul Republicii Moldova în România susține că „renunțarea la regiunea transnistreană ar reprezenta eșecul Republicii Moldova ca stat independent și suveran”.
„Înseamnă să arunce o problemă pe spatele altcuiva. Mai mult decât atât, o astfel de soluție nu va fi acceptată de principalii parteneri strategici, SUA și UE. O astfel de cedare poate avea și altfel de consecințe pentru alte regiuni separatiste. Nu ar fi benefică o astfel de decizie pentru stabilitatea Ucrainei și a Georgiei. E ușor să spunem că renunțăm, dar un astfel de act ar fi tratat ca o iresponsabilitate de cei mai importanți parteneri ai noștri. Eu prefer să aducem regiunea transnistreană în spațiul legal al Republicii Moldova, evident să nu periclităm libertatea de a ne decide politicile interne și externe. Acest lucru înseamnă integrarea în spațiul european și relații strategice tot mai strânse cu România. Când vorbim de integrarea în UE vorbim și de integrare cu România. Nu consider că o astfel de cedare ar rezolva problema. Mai mult decât atât, riscăm să creăm un nou stat independent, controlat eminamente de Federația Rusă, care va oferi un cadru legal Federației Ruse de a-și consolida prezența militară în regiune. Acest lucru nu ar fi în avantajul nimănui”, a afirmat Victor Chirilă.
Unirea cu România
Ambasadorul susține că subiectul unirii dintre Republica Moldova și România trebuie decis prin referendum, potrivit Constituției, punctând că în prezent nu există suficientă susținere în acest sens.
„Cu regret, în trecut dar și recent, s-au făcut declarații în sensul interzicerii oricărei mișcări politice care promovează ideea reunificare cu România. Ideea reunificării a fost și va rămâne totdeauna un ideal pentru foarte mulți cetățeni din Republica Moldova. Idealurile nu pot fi distruse, iar acest lucru ne-a demonstrat istoria. Inchiziția stalinistă a încercat să distrugă acest ideal, ne-a privat de clasă politică și clasă culturală, ne-a interzis să studiem istoria, dar în zadar, pentru că spiritul și esența noastră românească a ieșit la suprafață. De aceea eu cred că noi trebuie să valorificăm spiritul românesc pentru că a fost esența mișcării naționale din anii ’90. Datorită acestei mișcări naționale românești am reușit să obținem independența”, a explicat ambasadorul, potrivit sursei citate.
Totodată, diplomatul a subliniat că dacă în Republica Moldova va exista „o masă critică care să opteze pentru ideea unirii, cetățenii noștri vor decide”.
„Deocamdată avem în jur de 30-40% care ar susține ideea de reunificare cu România. Reunificarea cu România trebuie să se întâmple pe cale legală și să fie argumentată nu doar din punct de vedere istoric, unde argumentele sunt evidente, dar și din punct de vedere al dreptului internațional”, a adăugat ambasadorul Victor Chirilă.