Leucoza enzootică bovină este o boală cu evoluţie preponderent subclinică, care se manifestă prin apariţia limfosarcoamelor (tumori) în diferite organe interne. Animalele depistate pozitiv sunt eliminate din efectiv.
Conform Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa, la data de 31 mai 2022, în judeţ evoluează patru focare de boală, în exploataţii nonprofesionale, două în localitatea Ciochina şi două în localitatea Sudiţi. Focarele din localitatea Ciochina evoluează din anul 2021, animalele pozitive fiind eliminate, iar focarele din Sudiţi din anul 2022.
În focarele din localitatea Sudiţi au fost depistate 12 bovine pozitive, conform buletinului de analiză. Cu ocazia controlului efectuat în cele două exploataţii s-a constatat că proprietarii deţineau un număr mare de bovine identificate necorespunzător (lipsă două crotalii, lipsă o crotalie, crotalii neconforme scrise cu marker). Totodată, s-a constatat că un număr relativ mare de bovine au fost înstrăinate fără documentele sanitare-veterinare prevăzute de legislaţie.
Pentru abaterile constatate, cei doi proprietari au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 3.100 lei fiecare. Conform DSVSA Ialomiţa, cei doi proprietari au mai fost sancţionaţi contravenţional pentru aceleaşi încălcări ale legislaţiei sanitare veterinare şi în luna noiembrie 2021.
Cum poate fi prevenită boala
“Prevenţia bolii se face prin aplicarea strictă a măsurilor profilactice nespecifice: respectarea tehnologiei, asigurarea perioadei de carantină, achiziţionarea de animale identificate pentru asigurarea trasabilităţii doar din efective indemne, controale serologice periodice, controlul vectorilor hematofagi, etc.
În vederea lichidării focarelor de boală, bovinele pozitive, precum şi produşii acestora se elimină din efectiv prin abatorizare. Este interzis a se da în consum uman laptele provenit de la bovine pozitive la Leucoză Enzootică Bovină. La trei luni după eliminarea bovinelor pozitive şi a produşilor acestora întreg efectivul de bovine, în vârstă de peste 12 luni rămas în exploataţie, se testează serologic pe probe de sânge prelevate la interval de patru luni. În cazul obţinerii a două rezultate negative se ridică restricţiile impuse în exploataţie”, au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.