SIS de comun cu PCCOCS au încheiat și expediat în instanța de judecată cauza penală inițiată pe elementele constitutive ale infracțiunii „Trădarea de Patrie” (art. 337) și „Spionajul” (art.338) din Codul Penal în privința unui grup de persoane antrenat în organizarea de activități dușmanoase împotriva securității Republicii Molodova.
În speță, începând cu anul 2020, în interesul Serviciului Federal de Securitate (FSB), un grup de persoane, format din cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim Y., conducea activități de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova, construind o rețea de agentură pe teritoriul țării.
Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost orientată spre:
– Influențarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova, în interesul Federației Ruse;
– Menținerea dependenței Republicii Moldova față de Federația Rusă;
– Realizarea operațiunilor informaționale pentru modelarea opiniei publice.
Timp de doi ani, perioadă în care a fost documentată activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. La fel, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente.
Spionajul Rusiei în Moldova finanțat cu criptovalută
În proces, a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității Republicii Moldova. În acest sens, unul din agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim Y., avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic, conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei și așa numitului sistem „HAVALA” cu implicarea în sistemul de lichefiere a caselor de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în Republica Moldova, prin canale tenebre, a fost transferată suma de circa 500 mii dolari SUA, bani utilizați în implementarea activităților ilegale menționate.
Nemijlocit, persoana deferită justiției (aflată în arest) a fost recrutată pe bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Aceasta era implicată în identificarea canalelor de finanțare și coparticiparea la planificarea și implementarea proiectelor tenebre în interesul Federației Ruse.
La etapa actuală, persoana este acuzată de comiterea infracțiunii prevăzută de art.337 „Trădarea de Patrie”, alin. 1, fiind pasibilă de pedeapsă penală cu închisoare de la 12 până la 20 ani. Complementar, pe parcursul urmării penale, în privința persoanei acuzate au fost identificate elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. 6 „Escrocherie în proporții deosebit de mari”.
Urmărirea penală continuă. În prezent, sub învinuire se află trei persoane, dintre care cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim Y., și un cetățean al Republicii Moldova, care este anunțat în căutare. SIS și PCCOCS vor reveni cu detalii despre mersul urmăririi penale.