5 ONG-uri din România, grupate în cadrul inițiativei ”Tinerii Votează”, au trimis recent Guvernului României o scrisoare deschisă prin cer executivului să reducă la 45 de zile înainte de data alegerilor termenul până la care cetățenii își pot face viză de flotant pentru a vota în localitatea de reședință.
Demersul este semnat de Alexandru Manda, avocat, reprezentant al tinerilor din România în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei în perioada 2022 – 2023, și fondator al Centrului Agora pentru Democrație.
Din noiembrie 2023, Alexandru Manda (foto) este și consilierul actualului ministru al Energiei, liberalul Sebastian Burduja, după ce anterior a mai bifat un stagiu chiar la cabinetul fostului premier Nicolae Ciucă.
Din această perspectivă, demersul inițiativei ”Tinerii Votează”, cea pe care însuși liberalul Manda o prezenta ca fiind ”independentă și nepartizană”, nu este decât un ostentativ pas în față spre asigurarea unui bazin cât mai cuprinzător de votanți, în economia comasării, cu scop personal, a alegerilor europarlamentare cu cele locale. Cu alte cuvinte, după ce s-a asigurat că reduce la maximum timpul pe care adversarii politici îl aveau la dispoziție pentru pregătirea candidaților la locale, decretând și consfințind comasarea, tandemul PNL – PSD pregătește și modificarea confortabilă a normativelor cu efect asupra exprimării votului, mascând preparativele sub o deloc îndemânatică inițiativă a ”societății civile”.
Astfel, în condițiile în care, în prezent, viza de flotant trebuie obținută cu 6 luni înainte de alegeri, iar cetățenii nu își mai pot procura documentul de vreme ce comasarea a fost anunțată cu mai puțin de șase luni înainte de scrutin, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor.
Scrisoarea ONG-urilor, strigătul de frică al liberalilor față de AUR
Miza competiției electorale dintre noul USL și adversarii AUR transpare încă din primele rânduri ale scrisorii deschise semnate de Alexandru Manda, consilierul liberalului Burduja. Anul 2024 este considerat ”cel mai important an din istoria recentă a României” de către inițiatorii demersului mascat sub haină ONG-istă, aceștia pretinzând că vorbesc în numele celor ”4,6 milioane de tineri cu drept de vot” care ”au puterea să decidă direcția în care se îndreaptă România”.
Două paragrafe mai jos, activiștii consilierului lui Sebastian Burduja dau pur și simplu lucrurile pe față, arătând că tocmai spectrul AUR stă la baza inițiativei lor presupus civice. ”Trăim într-o perioadă intensă și dinamică – în România (…) iar diluarea contractului social și extremismul politic sunt pericole reale pe care generația noastră trebuie să le înfrunte. Anul acesta, suntem aproape 4,6 milioane de votanți tineri. Și stă în puterea noastră să apărăm România de extremiști și autocrați – de aceia care vor să arunce la coș peste 30 de ani de progres și dezvoltare”, se arată în scrisoarea deschisă a ONG-urilor reprezentate de consilierul lui Sebastian Burduja.