Platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti a înregistrat, marți seara, un nivel „foarte ridicat” al poluării în special în zonele Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord.
Gradul de poluare a trecut de pragul 100 ICA, indicele de calitate a aerului care arată concentraţii ridicate pentru PM2,5 (praf) şi PM10.
Întreaga zonă centrală a Capitalei se apropia de valorile maxime, anume Universitate, Moşilor, Timpuri Noi și Camil Ressu.
PM reprezintă materii sub formă de particule (numite şi poluarea cu particule), un termen folosit pentru un amestec de particule solide şi picături lichide găsite în aer. Unele particule, cum ar fi praful, murdăria, funinginea sau fumul, sunt suficient de mari sau întunecate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Altele sunt atât de mici încât pot fi detectate doar cu ajutorul unui microscop electronic.
Expunerea pe termen lung la o concentraţie ridicată de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură, spun specialiştii.
Ultima poluare major în Capitală a fost consemnată în noaptea de Crăciun, când ONG-urile de mediu au atras atenţia că Nordul Bucureştiului a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ dacă este comparat cu media poluarii din 2019 din Bangladesh, cea mai poluată ţară din lume care a avut în 2019 un Indice de Calitate a Aerului de 165, iar Otopeni a atins nivelul de 173.