De ani de zile, la nivel de bacalaureat, în Teleorman dezastrul e complet, existând unităţi de învăţământ unde nimeni n-a promovat. „Noi suntem fericiţi că n-a luat nimeni bacul, pentru că în Teleorman există o tradiţie a analfabetismului care datează încă din vremea ălora din romanul Desculţ de Zaharia Stancu. Ne bucură că elevii noştri păstrează această tradiţie, într-o epocă a globalizării care nu mai are niciun respect pentru datinile strămoşeşti”, afirma anul trecut o profesoară, care le mărturisea, cu sinceritate, reporterilor, că i-a lăsat pe elevi să copieze, dar majoritatea ţineau manualele invers, întrucât aşa o văzuseră ei la televizor pe Viorica Dăncilă şi oricum nu înţelegeau o iotă din ce scrie acolo.
Ca şi cum procentul dezastruos de promovabilitate nu ar fi fost deja periculos de ridicat pentru Teleorman, anul acesta, la un liceu din judeţ s-a înregistrat un singur caz de promovare a celei dintâi probe a examenului, iar eleva respectivă a primit deja ameninţări cu moartea, pe motiv că strică tradiţia locală.
Alţi elevi, care au picat, nu sunt însă foarte încântaţi de perspective: „Voiam să merg şi eu la facultate, la Bucureşti, să stau prin cluburi, să mă distrez, dar aşa, dacă n-am luat bacul, cum să mă mai duc?”, a declarat un liceean, întrebându-se apoi, retoric: „Cine-i de vină că în judeţul nostru doar morţii ştiu să se semneze şi asta numai când merg la vot?”.
Revenind la ediţia din acest an a BAC-ului, după centralizarea rezultatelor, ministra educației, Sorin Cîmpeanu, se gândeşte să modifice substanţial regulamentul de organizare a concursului. Astfel, spre exemplu, pentru a nu mai chinui tinerii cu trei subiecte la proba scrisă, Cîmpeanu propune o singură întrebare de materie, motivaţia fiind faptul că elevul va termina în 5 minute şi va lăsa loc pentru un altul. E măsură de criză, astfel încât toţi elevii dintr-un judeţ vor da examenul într-o singură şcoală, aşteptând la rând eliberarea unui loc într-o bancă.
De asemenea, Cîmpeanu a propus ca toate camerele de filmat să fie scoase, căci oricul liceencele începeau să se dezbrace din reflex în momentul în care le vedeau, şi să se monteze LCD-uri, pe care vor rula piese moderne pentru relaxarea totală a creierelor candidaţilor.